Dansk genre-specialist har lært nye tricks i Hollywood

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Pelle Hegelund[/vc_column_text][vc_column_text]Christian E. Christiansen har begået en hæsblæsende ungdomsfilm med benzin i blodet. Lev Stærkt er et gensyn med dansk film for den genre-fascinerede instruktør, som efter debuten Råzone (2006) og opfølgeren Dig og mig (2008) var en tur i USA for at instruere The Roommate (2011). Ordet fangede den travle instruktør til en snak om ungdomsfilm-genren, fremtiden og forskellen mellem danske og amerikanske filmtraditioner.

–  Christian, for at åbne ballet, kunne jeg så få dig til selv at sætte et par ord på den film du har lavet – Hvad er Lev Stærkt for en  film?

 

Det er jo først og fremmest en underholdningsfilm om et dilemma mellem to tætte venner, som også indeholder en kærlighedshistorie – man kunne måske kalde det et trekantsdrama. Og den her historie udspiller sig så i et miljø, som er præget af fascinationen af hurtige biler og at køre ræs. Når det er sagt, håber jeg også, at publikum vil føle at det er en film, der har noget på hjerte. Det er en film, der prøver at forstå, hvad det er, der driver de her unge mennesker, men også hvilke konsekvenser det kan indebære, når den fascination for fart bliver taget for langt ud og kan ende i en tragisk ulykke.

Den fjerde ungdomsfilm på stribe

 

– Vil du stritte imod, hvis jeg kalder Lev Stærkt for en ungdomsfilm?

 

Haha, nej det vil jeg ikke, selvom flere af skuespillerne faktisk nærmer sig de tredive – den udspiller sig jo i et ungdomsmiljø, og både dilemmaet og filmens udtryk appellerer i høj grad til et ungt publikum. Jeg er ikke bange for, at få den placeret i en ungdomsfilm-genre. Jeg har ikke noget imod genrekategorier overhovedet. Jeg håber dog også et lidt bredere publikum end kun de helt unge vil synes om filmen, og vi har også fået rigtig gode tilbagemeldinger fra målgruppen 30-35 år i vores testvisninger.

– Jeg er glad for du bed på, ellers var mit næste spørgsmål vist faldet til jorden… Du debuterede med ungdomsfilmen Råzone for snart nogle år siden, og med Lev stærkt er det faktisk din fjerde film i den genre. Hvad er det, der interesserer dig ved det her ungdomsmiljø?

Ungdomsfilmen er ikke fremmed for Christian E. Christiansen – faktisk har alle hans fire spillefilm bevæget sig inden for genren. Her ses et still fra debuten Råzone (2006)
Ungdomsfilmen er ikke fremmed for Christian E. Christiansen – faktisk har alle hans fire spillefilm bevæget sig inden for genren. Her ses et still fra debuten Råzone (2006). Foto: Zentropa

Jeg er jo helt umiddelbart en ret stor fan af genrefilm og især de klassiske amerikanske genrefilm. Og én af de genrer som jeg nok allerbedst kan lide er coming-of-age-genren. Fx John Hughes lavede i 80’erne en række vildt underholdende film henvendt til et teenage-publikum. I Europa og Danmark udviklede genren sig noget anderledes imod problematiserende og ofte socialrealistiske film.

– Ja, der er jo en lang tradition for ungdomsfilm i Danmark, som i udgangspunktet har identificeret sig i modsætning til en kommerciel amerikansk genre-tradition. Hvordan er ser du dine film i den sammenhæng?

 

Ja, i historisk sammenhæng er det jo ofte 70’ernes og start-80’ernes ungdomsfilm, man refererer til med Zappa, Tro, håb og kærlighed m.fl., men det er ikke nogle film, jeg har et meget tæt forhold til. Jeg kan godt lide at blande elementer fra både den europæiske og amerikanske tradition. Jeg prøver både at holde fokus på karakterernes dybereliggende problemer, mens det samtidig er enormt vigtigt for mig at lave en god og underholdende fortælling.

Erfaringerne fra Hollywood

– Nu lavede du din seneste film The Roommate i USA, hvilken indflydelse har det haft på den måde, Lev Stærkt er kommet til at se ud?

 

Altså man kan jo grundlæggende sige, at The Roommate var producer-styret, og jeg havde ikke ’final say’, så jeg betragter Lev Stærkt som en mere personlig film – der er langt mere af mig i Lev Stærkt. Når jeg laver film i USA er det med en langt mere håndværksmæssig tilgang, hvor jeg får stukket et færdigt manus i hånden og så tænker,  hvordan jeg bedst kan omsætte det her materiale til en god film.

Det er især i de hæsblæsende ræs og biljagter, at Christians Hollywood-erfaring kommer til udtryk – her er standarden noget højere, end vi er vant til at se i Danmark. Foto: Nordisk Film
Det er især i de hæsblæsende ræs og biljagter, at Christians Hollywood-erfaring kommer til udtryk – her er standarden noget højere, end vi er vant til at se i Danmark. Foto: Nordisk Film

– Har de rent håndværksmæssige erfaringer du gjorde dig i USA så haft en indflydelse på filmens udtryk? Og her tænker jeg ikke mindst på nogle actionscener og biljagter, som er noget vildere end vi er vant til at se i dansk film..

 

Altså, det er jo en helt anden slags scener, vi har lavet i de to film.. så ikke direkte. Men den måde, vi arbejde på i tilrettelæggelsen af komplicerede scener derovre, f.eks. action-sekvenser, hvor alt bliver ’breaket down’ til mindste detalje – det har da været en kæmpe erfaring! Der er en anden tilgang til de svære tekniske ting, hvor vi i Danmark måske nogle gange tænker, at ting er besværlige eller uoverskuelige, så er de enormt gode til at skabe en stemning af at – det her kan vi fandeme godt! Og det har nok også inspireret til at turde lidt mere af den slags i Lev Stærkt.

 

– Nu hvor du så har prøvet begge verdener, kan du så indvie os i, hvad fremtiden bringer for dig? Vil du blive ved med at pendle imellem dansk og amerikansk film?

 

Jeg har faktisk allerede lavet mit næste amerikanske projekt Where the Devil Hides, som vi i øjeblikket er ved at planlægge markedsføringen af, men jeg regner med, at det bliver lidt af hvert fremover – også i andre genrer, som reklamefilm og tv-serier. Det kan både være i Danmark, USA og andre steder, det er ikke et vigtigt parameter. Men jeg har min familie og mine børn her i Danmark, som jeg nødigt forlader længe af gangen. Så det er jo altid en afvejning man må tage, hvis der dukker et spændende tilbud op.

Lev Stærkt havde premiere d. 26 juni og spiller i mange danske biografer landet over.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer