BUSTER Festival 2014: Fem must-see film du ikke vil misse

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_column_text]Omkring 150 film er på BUSTER Filmfestivals program i år – og hvis du ikke kan nå at se dem alle sammen, så giver programchef Nikolai Schulz fem anbefalinger her, som du bare ikke må gå glip af:

DRENGEN OG VERDEN (2013)

Den første film, som Nikolai udpeger, er den brasilianske animationsfilm ‘Drengen og Verden’ fra 2013, der helt uden dialog fortæller historien om en dreng, der rejser ud i den store verden for at lede efter sin far. Derfor mener Nikolai, at du skal vælge denne film:

”Den kan både gå til børn, unge og voksne. Det er klart en film, man ikke må snyde sig selv for. Jeg var virkelig overrumplet over den. Det er en af de bedste animationsfilm, jeg har set i lang tid. Det er en meget simpel historie om en dreng, som tager væk fra sin landsby og ind til storbyen for at lede efter sin far. Den indeholder rigtig mange tematikker, så den er god at bruge i undervisningen. Men den er rigtig interessant filmisk – og så er det en vedkommende historie”.

‘Drengen og Verden’ kan ses tre gange på BUSTER Filmfestival. Find alle oplysninger på http://buster.dk/film/3141

WAKOLDA (2013)

Anbefaling nummer to; ‘Wakolda,’ der også er fra Sydamerika, nemlig Argentina, foregår i starten af 1960’erne. En familie møder nazi-lægen dr. Joseph Mengele, der er flygtet fra Tyskland – Nikolai fortæller:

”Pigen er meget lille af vækst, og hendes mor er højgravid med tvillinger – og de bliver venner med Mengele, som de ikke ved, hvem er. Han tilbyder at lave nogle forsøg på dem, så pigen kan vokse noget mere og sikre dem, at tvillingerne er okay. Det er et ret vildt drama, næsten en gyser. Den er meget tro mod hovedpersonen på 12 år, den følger hendes synspunkt hele vejen igennem og det venskab, hun får til ham (red. Joseph Mengele). Den har rigtig mange interessante ting i sig”.

‘Wakolda’ vises to gange på BUSTER Filmfestival. Find alle oplysninger på http://buster.dk/film/3126

UNG FLUGT (1959)

Den tredje film er fra den retrospektive afdeling, nemlig den franske ’Ung flugt’ fra 1959 af Francois Truffaut:

”Det er interessant at se en film fra 1959, der alligevel den dag i dag formår at være vedkommende og ikke dateret. I år er det 30 år siden, Truffaut døde, men jeg synes stadig, at den som ungdomsfilm er relevant. Rent filmhistorisk er den jo også interessant med henblik på nybølgen”.

Nybølge-klassiskeren kan fanges to gange på BUSTER Filmfestival. Find alle oplysninger på http://buster.dk/film/3149

FED UP (2013)

Den fjerde anbefaling er en amerikansk dokumentarfilm, ’Fed Up’, fra 2013, som ser nærmere på børn og unges fedmeproblemer:

”Jeg var meget begejstret for ‘Fed Up’, som jeg synes var virkelig spændende. Den handler om fedmeepidemien i USA, der er et kæmpe sundhedsproblem. Det er en film, som man skal se med de briller på, at det er en dokumentarfilm med en klar agenda. Det er en lige linje til Michael Moores film ved brugen af den her amerikanske schocking news-tilgang. Madkulturen er en hel anden i USA, men der er da mange ting, som man kan nikke sig genkendende til i Danmark både i forhold til fastfood og lightprodukter. Det er en film, som forhåbentlig kan skabe rigtig meget debat – forhåbentlig også herhjemme”.

‘Fed Up’ kan ses to gange i løbet af BUSTER Filmfestivalen. Find alle oplysninger her http://buster.dk/film/3262

SUMMER (2014)

Nikolais sidste anbefaling er den hollandske ungdomsfilm ’Summer’ fra 2014, der følger en 16-årig pige og hendes forhold til seksualitet i et lille bysamfund:

”Det er ikke på sin vis en undervisningsfilm. Den handler i høj grad om homoseksualitet, og hvordan det er at vokse op i et lille samfund, hvor normerne er meget rigide, og hvor man for alt i verden ikke skal træde udenfor. Den viser, hvordan man bliver nødt til at gøre oprør, ellers bliver man bare kvalt af normerne. Det er et rigtig stærkt, lille drama med nogle gode skuespillere”.

’Summer’ vises hele tre gange på BUSTER Filmfestival, hvor bl.a. instruktør Colette Bothof og manuskript-forfatter Marjolein Bierens dukker op til visningen d. 17. september i CinemaxX. Find alle oplysninger på http://buster.dk/film/3226
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer