Artikel
BUESKYDNING PÅ FILM: Har du styr på dine recurve og compound buer?

Lige om lidt er Vietnam-veteranen John Rambo tilbage på det store lærred. På den sorte og hvide plakat står Rambo med en recurve bue i hånden – og hvis man ser traileren, så ser det ud som om, buen vil have en stor rolle i filmen.

Jeg kaster her et blik tilbage på nogle kendte buer gennem filmhistorien og forklarer lidt om bueskydning imens. Det kunne jo være, du får lyst til at komme på skydebane og prøve det selv.

Last Blood (2019) bliver ikke Rambos første gang med en bue. (Foto: Lionsgate)
Last Blood (2019) bliver ikke Rambos første gang med en bue. (Foto: Lionsgate)

Gennem årene har John Rambo brugt buer til lidt af hvert – for at beskytte sig selv, men også til at fiske. Han brugte først en Hoyt Spectra i Rambo: First Blood Part II (1985), så en Hoyt ProVantage i Rambo III (1988), og endelig både en ML14 Mountaineer Longbow, en Martin Cougar II og en Hoyt GameMaster i Rambo (2008).

Manden bruger dem jo som man skal – og jeg forventer ikke andet af Sylvester Stallone. Om han var med til at gøre bueskydning til en populær jagtsport, ved jeg ikke, men Rambo var i hvert fald med til at gøre bue og pil til lidt mere end et trick-instrument. Hvis du aldrig før har set en ægte jagtpil, så synes jeg lige, at du burde lave en billedsøgning efter dem. En Hoyt GameMaster er, med jagtpile, dødelig nok til at nedlægge en stor hjort.

Jagtpile er voldsomme, de gør ondt og de dræber. Der er langt fra en ægte pil med tre knivskarpe kanter til en dynamitpil fra tegneserierne. Og nu da vi snakker om tegneserier, så lad os starte med den ikoniske Hawkeye.

Skytten Clint Barton fra Marvel Cinematic Universe har haft mere end en bue i løbet af sine eventyr. Nogle har været mere eventyrlige end andre. Her med en Hoyt GameMaster II. (Foto: Walt Disney Pictures)
Skytten Clint Barton fra Marvel Cinematic Universe har haft mere end en bue i løbet af sine eventyr. Nogle har været mere eventyrlige end andre. Her med en Hoyt GameMaster II. (Foto: Walt Disney Pictures)

Hvis der er en ikonisk skytte i det populære landskab lige nu, så er det vel Hawkeye. Da Hawkeye optrådte for første gang i Thor (2011) i en enkelt scene, der varede under 90 sekunder, fik man ikke meget at se. Manden bliver sluppet løs for at hjælpe Agent Coulson med at holde styr på Thor, som netop er faldet til jorden fra Asgård. I denne film får Hawkeye en compound bue i hånden – en Mathews Apex 7.

En compound bue er ganske enkelt en jagt-bue. Den har de dér små hjul i toppen og bunden af buen, som hjælper skytten med at trække mere vægt. For når man skyder med bue og pil, så handler det i høj grad om den vægt, man trækker på. En compound bue gør med sine hjul, at jægere og skytter kan holde på mange kilo i længere tid. De bliver ligeså dødbringende som en sniper med et gevær. Dette betyder også, at de skyder med meget mere kraft end almindelige buer. Med den rette bue kan man således nedlægge en elgtyr uden at skulle bruge andet end en jagtpil og en bue.

Det kan man ikke med en recurve bue. I Avengers (2012), Age of Ultron (2015), og Captain America: Civil War (2016) bruger Hawkeye netop sådan en bue. Den har en hoveddel (kaldet riser ) og så to ender, hvor man kan indstille vægten (limbs). Hawkeye bruger først en Hoyt Buffalo, så en Hoyt GameMaster II og endelig en Win & Win Rapido 235″. Som den store Hawkeye-nørd jeg er, så har jeg prøvet at skyde med en GameMaster II selv. Buen er fantastisk, men den er også yderst farlig. Den er en af de bedste jagtbuer på markedet, og derfor er det jo ingen overraskelse, at Hawkeye havde den med i kampen mod Ultron.

Kigger man på Hawkeyes bueskydningsteknik er den ikke speciel god. Det er dét, der sker, når filminstruktører og stunthold klipper strengene af sikkerhedsgrunde. Under optagelserne til Avengers kom Renners ene skulder i klemme mellem streng og bue under scenen, hvor han og Black Widow slås. Joss Whedon valgte således at bede Renner om at lave skuespils-bueskydning i Age of Ultron, så det så bedre ud på film. Som skytte synes jeg, det er synd, at det skal gå ud over skydeteknikken, men det er værd at ofre i sikkerhedens navn.

Katniss Everdeen gør sig klar til at afskyde en dødelig pil i Mockingjay – Del 2 (2015) med sin flotte recurve bue. (Foto: Nordisk Film)
Katniss Everdeen gør sig klar til at afskyde en dødelig pil i Mockingjay – Del 2 (2015) med sin flotte recurve bue. (Foto: Nordisk Film)

En anden ikonisk skytte, der har prydet det store lærrede i hele fire spillefilm, er Katniss Everdeen. Det var ikke kun hendes karakteristiske fletning, der gjorde hende genkendelig – det var også hendes bue.

I The Hunger Games (2012) og Catching Fire (2013) får hun en sølvfarvet Hoyt Buffalo bue at bruge i dødsspillet. Det er altså den slags bue, som Hawkeye også brugte. Om det var fordi Katniss skulle have sin egen, genkendelige bue, at hun fik byttet Buffaloen ud med en Martin Savannah i Mockingjay – Del 2 (2015), er i hvert faldt et meget godt bud. En af forskellene mellem en compound bue og den recurve, som Katniss bruger, er deres store manøvredygtighed. Det er nemmere at skyde med en recurve bue, da man skal bruge dét, som hedder en clicker på en compound bue. Giver du slip på strengen på en compound bue uden denne clicker, så risikerer du at rive det yderste lag hud af dine fingre. Uden at skulle bruge denne clicker, så er det også nemmere for Katniss at bruge en recurve bue. Hun kan sende en ny pil afsted hurtigere end med en compound bue lidt ligesom Robin Hood, der skyder flere pile afsted på få sekunder. Det kan man ikke med en compound.

Når man skyder med bue – uanset slags – skal man således aldrig sigte på et andet menneske, mens der sidder en pil fast på strengen. Det er regel nummer 1 i bueskydning. Heldigvis gælder det ikke for folk på film, da de ofte bruger elastikker i stedet for ægte strenge. Udover det klarer Katniss sig godt som skytte i filmene. Der er ingen overdrevne, akrobatiske trickshots, som ville få alle og enhver til at rulle med øjnene.

Abigail Whistler (Jessica Biel) gjorde sig bemærket med en compound bue, lang tid før Katniss Everdeen overhovedet kunne drømme om det. (Foto: SF Film)
Abigail Whistler (Jessica Biel) gjorde sig bemærket med en compound bue, lang tid før Katniss Everdeen overhovedet kunne drømme om det. (Foto: SF Film)

Det er efterhånden ikke mange, der kan huske så meget fra Blade-filmene. Men en ting kan jeg da huske fra Blade: Trinity (2004): hold kæft hvor så Abigail (Jessica Biel) sej ud med den bue. Jeg var 11, da filmen udkom, og jeg kan stadig huske, at jeg kun kunne tænke på, hvor fedt det ville være at være ligesom Abigail.

Nu kan jeg så kun tænke på, at hun da skal til at sætte en hårelastik i det hår. Hver gang jeg ser en karakter med langt hår, der står med en bue og skal til at give slip, så har jeg lyst til at råbe. Hvis du aldrig selv har prøvet at få noget hår skudt afsted, da du gav slip på strengen, så kan jeg fortælle, at det gør afsindig ondt.

Men Abigail Whistler er så professionel, at det næsten er lige før, det er okay. Hendes PSE AR 34 bue er også en af de flotteste – og dødeligste – compound buer på markedet. Derfor er den jo meget brugbar, når der skal udryddes vampyrer.

Oliver Queen (Stephen Amell) er sikkert en af grundene til, at antallet af bueskytter er steget markant de sidste par år i forskellige bueskyttelaug. Og det kan jeg godt forstå. (Foto: CW)
Oliver Queen (Stephen Amell) er sikkert en af grundene til, at antallet af bueskytter er steget markant de sidste par år i forskellige bueskyttelaug. Og det kan jeg godt forstå. (Foto: CW)

Det fede ved Oliver Queen (Stephen Amell) fra serien Arrow (2012-2020) er, at han kunne de dér seje tricks, som man altid ønskede, man selv kunne gennemføre. Dem man måske kendte fra Robin Hood (1973), som man håbede, kunne lade sig gøre i virkeligheden.

Hans Oneida Kestrel bue er således også en ekstremt æstetisk bue. Den ligner en compound bue, men den er faktisk en recurve bue, og det giver Oliver Queen og Green Arrow et helt specielt look. Stephen Amell har da også taget bueskydningsundervisning for rollens skyld, så den tekniske side sidder i skabet.

Som fan af populærkultur i 2012 så var der et eller andet inde i en, der higede efter at prøve at skyde med bue og pil. Hawkeye i Marvel, Oliver Queen i DC, Katniss Everdeen i Hunger Games… det var da en gylden tid for bueskydning.

Jeg vil hellere end gerne huske tilbage til disse super seje skytter end at tænke på Robin Hood (2018), hvor Taron Egerton løber rundt med en bue og bruger den som et automatisk skydevåben. Sikke noget fis.

Jeg håber i hvert fald, at John Rambo ikke laver alt for meget filmisk sjusk med buen – men det har vi jo positiv erfaring med. Er der en mand, der kan finde ud af at bruge alverdens dødelige våben korrekt, så er det John Rambo selv. Og det er uden tvivl dét, jeg glæder mig mest til, når Rambo: Last Blood (2019) har premiere.

Kommentarer