BORG: Ualmindelig velfortalt menneskeligt drama om to af historiens største sportslegender

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Mikkel Bækby Johansen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Da Björn Borg og John McEnroe mødte hinanden i Wimbledon-finalen i 1980, var det ikke blot to forskellige tennisspillere, der stødte sammen. Det var to vidt forskellige temperamenter og livshistorier. De var hinandens modsætninger: Den ene en gentleman, den anden rebel. Det var kongen mod udfordreren, Europa mod USA og som en kommentator i filmen bemærker: ”koldt nordisk blod mod New Yorker-frækhed”. En virkelig historie med så skarpt optrukne linjer synes overordentlig velegnet til det store lærred, og det er lykkedes den danske instruktør Janus Metz at fortælle historien med en høj grad af integritet, troværdighed og intensitet.

 

Borg tager udgangspunkt i Wimbledonturneringen i 1980. Björn Borg (Sverrir Gudnason) jagter sin femte titel, mens udfordreren McEnroe (Shia LaBeouf) er fast besluttet på at ende Borgs dominans. Vi følger sideløbende de to rivalers vej til finalen, mens deres opvækst præsenteres i flashbacks. På den måde kommer vi ind i hovedet på begge spillere, hvis menneskelige udvikling og psykologiske selvforhold hurtigt bliver et interessant fokus.

 

Den ambitiøse svenske træner, spillet med en autoritet og empati, som kun Stellan Skarsgård kan gøre det, lærer Borg at gemme sine følelser. Borgs udtryksløse fremtoning på og uden for banen er til stor frustration for hans omgivelser, både for kæresten Marina (Tuva Novotny) og modstanderen McEnroe. Men for Borg er kampen med de indre dæmoner og frygten for kontroltab lige så intens som slaget på tennisbanen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”facts” width=”1/4″][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Borg[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Janus Metz[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Sverige, Danmark & Finland[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

McEnroes personlige kamp er ligeledes vanskelig. Hans notoriske temperament er en konstant udfordring, og han må kæmpe en sej kamp mod medierne og publikums opfattelse af ham som ”den værste repræsentant for amerikanske værdier siden Al Capone”. McEnroes udfald mod dommere og publikum spilles ganske overbevisende af LaBeouf, og det er svært ikke at smile, da han pludselig retter sin vrede mod et par baskende duer på tribunens tag.

 

Filmen er fyldt med detaljer, som understreger rivalernes forskelle. Borg — allerede dengang et stilikon — med guldarmbånd og Ray-Ban-solbriller, McEnroe med rockmusik og Ramones-T-shirt. De to hovedpersoners historier er glimrende balanceret, og man får klart sympati for begge parter.

 

Det afgørende sportslige opgør har næsten mytologisk karakter. Det er umuligt ikke at få svedige håndflader under den nervepirrende finaleduel, hvor Borg taber hele syv matchbolde. Den perfekt disponerede dramatiske musik samt billedkompositionen og klipningen medvirker til, at det på imponerende vis lykkedes filmen at gengive kampens intensitet med en enorm troværdighed. Og det er lidt af en bedrift, idet sportslige udfoldelser som regel er svære at gengive på film.

 

Kampens forløsning lader vente på sig, men da det sker er stemningen ekstatisk. Man er opslugt til det sidste, netop fordi vi forinden har lært de to mennesker at kende. Det er også derfor, at det er direkte rørende at se, hvordan et forsonende møde mellem de to rivaler efter kampen bliver indledningen til et livslangt venskab. De ser bort fra deres forskelle og finder fælles grund i deres lidenskab og dedikation.

 

Borg er ikke blot en af de bedste sportsfilm til dato. Filmen transcenderer sin genre og handler om meget mere end tennis og sportslige udfoldelser. Den handler om spillernes psyker, de menneskelige relationer, heltebilleder og venskab. Og man behøver ikke at være sportsfan for at nyde filmen. Hvis man kan lide velfortalte og storslåede menneskelige dramaer, vil Borg utvivlsomt gøre et stort indtryk.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer