BOOM BUST BOOM: Så sprang boblen

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Bjarke Johansen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Det er nok ikke ordene ‘international finans’, der springer først frem i de flestes tanker som det helt store ønskede emne, når man skal ind og se en film. Men når finansen forklares af spøjst udseende dukker og animationer, og hele molevitten er strikket sammen af Terry Jones, der bedst er kendt som medlem af galskabs-komediegruppen Monty Python, kan det næsten ikke undgå at gøre én nysgerrig.

Dette er er ideen bag Terry Jones’ dokumentar Boom Bust Boom (2015). Her tages finanskrisen fra 2007 under kærlig behandling og bliver brugt som springbræt til at tage et kig på verdens finanshistorie, og på hvordan vi som mennesker er enormt dygtige til at begå de samme, dumme fejl om og om igen, lige gyldigt hvor mange gange vi brænder nallerne.

Regner man med, som totalt uvidende om finans, at komme ind til denne film og forlade den med en stor, udvidet viden og forståelse for hele verdenssituationen, kan man godt gå hen at blive skuffet. Ikke at informationerne i Boom Bust Boom ikke bliver leveret forståeligt og på underholdende vis. Tværtimod er det faktisk ret ligetil, når man får beskrevet mange af de lignende finanskriser – såkaldte finansbobler – der har fundet sted gennem historiens løb. Med indførsel af klip fra f.eks. animationsserien South Park oven i de mange dukkeindslag gøres der grundigt grin med disse ærligt talt latterlige øjeblikke i finanshistorien, mens det gøres klart, at det absolut ikke er noget nyt; og at vi, selvom vi hver gang påstår noget andet, tydeligvis ikke lærer noget af dem og bare laver samme nummer på et andet marked senere hen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Boom Bust Boom[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Terry Jones[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Men Boom Bust Boom er som sådan ikke en dokumentar om finansverdenen og dens inde virke. Det er snarere et wake-up call til alle verdens banker, finansfolk og almindelige borgere om at tage sig sammen, se mønsteret, og forsøge at finde frem til en måde at bryde det. Hvis vi altså nogensinde kan udvikle os mentalt nok til rent faktisk at få det gjort. Det mål bliver præsenteret med en bidende sarkastisk håbløshed, og det kan med lethed give nogle gode grin blandt publikum – også hos dem, der aldrig har forstået et pløk, når de har været til møde med deres bankrådgiver.

Til gengæld mangler der i den grad en rød tråd. Ikke fra emne til emne – Boom Bust Boom er en ret ligetil gennemgang af den moderne verdens finanskriser, fra tulipanerne i 1600-tallets Holland til den mere aktuelle ejendomskrise i 2007. Til gengæld mangler der i den grad nogle mere flydende overgange i tempoet og humøret. Det ene øjeblik går Terry Jones selv rundt på en animeret baggrund og fortæller, lidt træt i ansigtet, om alle de ting, vi har kvajet os med, mens de Muppet-lignende dukker genskaber situationerne. Det næste får vi et godt gammeldags og ærligt talt ikke særligt medrivende talking head-interview med diverse bankfolk og lignende. Så kan man sagtens tegne en tikkende bombe i en forklarende mands hånd for at forsøge at gøre det lidt mere underholdende. Det virker bare ikke helt, og det er nemt pludselig at blive uimodtagelig for informationerne, hvis man ikke selv er en del af finansverdenen.

Boom Bust Boom er skæg og informativ, men ujævn i sin levering, og giver til syvende og sidst heller ikke noget egentlig bud på, hvordan vi kan gøre tingene bedre i fremtiden. Men i det mindste bliver man lidt klogere, og fjolserne, der har ladet det ske om og om igen, bliver hængt ud. Og ja, det gælder også os almindelige borgere.

Boom Bust Boom kan ses på Cinemateket i København fra den 12. til den 18. Maj, og på den 12. vil der også finde en paneldebat sted om filmens fremstilling af disse finansielle bobler. Her vil filosofiprofessor Vincent Hendricks, økonomiprofessor Peter Norman Sørensen og filosof Mads Vestergaard, alle fra det nyoprettede Center for Information og Boblestudier (CIBS) ved Københavns Universitet, være til stede.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer