Anmeldelse
BOOKSMART: En fantastisk, autentisk teenagefilm udover det sædvanlige

Af Terese Holm Pedersen

Stoffer, sex, bræk og en hulens masse bandeord – disse stikord lyder umiddelbart ikke som en god og lærerig ungdomsfilm, men her tager man grueligt fejl.

Debutfilmen fra Olivia Wilde følger de to hårdtarbejdende og skolededikerede veninder Amy (Kaitlyn Dever) og Molly (Beanie Feldstein). De opdager på sidste dag i High School, at det ikke udelukkende er dem, men også skolens lækre fodboldidiot, den typiske dumme blondine og andre High School stereotyper, der er blevet optaget på prestigefulde universiteter. Denne gevaldige overraskelse bliver begyndelsen på en vild, vovet og vanvittig aften, hvor alle de sjove og heftige High School oplevelser, de pligtopfyldende veninder er gået glip af i årenes løb, må indhentes, før de dimitterer den næste dag.

I en tid, hvor ungdomsfilm som After (2019) romantiserer komplicerede forhold og er plaget af klichéfyldte forudseligheder, er Booksmart et yderst forfriskende pust. Wilde har virkelig lavet en nytænkende teenagefilm, der ikke sparer på bandeordene eller prøver at romantisere teenageårene. Det er både fedt og relaterbart, at karaktererne rent faktisk snakker, som ungdommen gør i dag, hvor bandeord som ”shit” og ”fuck” ikke bliver taget mere alvorlige, end udtrykkene i bund og grund er.

Filmen er ikke blot autentisk med sit sprog, men skildrer også flere sjove og unikke karakterer – det brede spektrum af forskellige kropstyper, personligheder og humoristiske scener er simpelthen ikke mindre end fantastisk! Især Kaitlyn Dever leverer en troværdig og sublim præstation som den unge, forvirrede og helt almindelig teenagepige, der både er helt grædefærdig efter et skænderi, men også danser tosset rundt med hendes allerbedste veninde.

En scene, der virkelig bekræftede, at Booksmart kan noget helt særligt, er da Amy for første gang skal være seksuelt sammen med en anden klassekammerat. Det bliver skildret på en naturlig måde, både meget akavet og særdeles langtrukken. Der bliver ikke sparet eller klippet hen over, når trøjen er besværlig at få af, eller når tingene ikke går som smurt. Det kan jo nemlig være lidt besværligt at få alt tøjet af på en sexet og elegant måde, når man befinder sig på et badeværelsesgulv!

Autenticiteten høres også i filmens særdeles velvalgte soundtrack. Kombinationen af Salt-N-Pepa’s ”Push it”, den mere funk-poppede ”Boys” (LIzzo) og ikke mindst Lykke Li’s version af den sørgmodige ”Unchained Melody” spiller umådelig godt til filmens ungdommelige fortælling.

Komedien læner sig lidt op ad de klassiske High School stereotyper, men det gør ikke spor, når alt i filmen vitterligt fungerer. Der er ingen finger at sætte på skuespillet, og manuskriptet er både humoristisk og relevant. Det er også SÅ befriende, at handlingen ikke blot cirkulerer rundt om en typisk ulykkelig forelskelse, men i stedet har masser af girl power i fokus.

Booksmart er ikke blot en godt gennemarbejdet og morsom film. Den er også en påmindelse om, at det er helt okay at være sig selv, og det kan ikke blive sagt nok i en tid, hvor mange unge lider af angst og usikkerhed. Så smid sommer-softicen i skraldespanden, køb en gang popcorn, og glæd dig til dette ungdomsmesterværk.

Kommentarer