BODILPRISEN’17: Hvor er folkets stemme?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Tilde Søgaard Carlsen[/vc_column_text][vc_column_text]

De tilbagevendende spørgsmål, ‘Hvad er kunst?’ og ‘Hvad er kvalitet?’, giver genlyd, når Bodilprisen atter afholdes i aften, lørdag den 4. marts. For hvilke film er det egentlig, der er nominerede? Det er et spørgsmål, man kan forestille sig, de fleste danskere stille sig selv og hinanden, da hverken publikumfavoritterne Flaskepost fra P (Hans Petter Molan) eller Klassefesten 3 (Birger Larsen) er repræsenterede. Er der uenighed mellem de filmjournalistiske fagfolk og det biografpublikum? Og i så fald: er det et problem?

Og de nominerede er…

Bodilprisen kan kalde sig Danmarks ældste filmpris og endda i år fejre sin 70-års fødselsdag. Tilbage i 1948 kunne man hylde ‘Soldaten og Jenny’ som den bedste danske film og ligeledes for sine to hovedrolleindehavere Poul Reichhard og Bodil Kjer (som prisen, sammen med Bodil Ipsen, er opkaldt efter). Bodilprisen uddeles af Danske Filmkritikere, der er foreningen for de danske dagblades fast tilknyttede filmanmeldere og -skribenter. Det er dermed journalisterne — den offentlige stemmes forvaltere — der sorterer det ringe fra det brillante eller det middelmådige fra det udmærkede. De er de professionelle, vi skal sætte vores lid til; den kulturelle elite, hvis pejlemærker vi bør følge. Men gør den almene dansker egentlig det?

Ved dette års Bodilpris er de nominerede for bedste danske film: Kollektivet (Thomas Vinterberg), I Blodet (Rasmus Heisterberg), Forældre (Christian Tafdrup), Shelley (Ali Abbasi) og The Neon Demon (Nicholas Winding Refn). Men nok så paradoksalt afspejler disse films kvaliteter sig ikke i deres antal af solgte biografbilletter, tværtimod. Shelley indtager nemlig pladsen for årets mindst sete film med kun 143 solgte billetter; og blandt de nominerede er kun Kollektivet blandt årets mest sete film i Danmark — kun overgået af Flaskepost fra P og Klassefesten 3. Yderligere finder man på femtepladsen over mindst sete film Tafdrups Forældre. (Oplysningerne er hentet fra dr.dk)

Man studser vel over den manglende proportionalitet mellem anmelderroste film og billetsalg. Den umiddelbart manglende sammenhæng bør måske vække opsigt; for er det egentlig et problem, at de film, der hiver flest danskere i biografen, ikke er repræsenterede? Man taler om krise i dansk film; om manglende biografgængere og manglende filmisk kreativitet. Og måske denne krise udspringer af konflikten så naivt understøttet af Danske Filmkritikere; konflikten mellem “eliten” og “massen”. For anser man antallet af solgte billetter som indikator for en films popularitet, fremgår det tydeligt, at der i overvejende grad er uoverensstemmelse mellem kritikernes og folkets smag. Og man kan undre sig over, om det mon er de få eller de manges stemme, man bør lytte til i afgørelsen om, hvad der er kunst og kvalitet.

Og vinderen er…

Skulle det være op til det danske biografpublikum at bestemme, hvem der skulle nomineres og vinde de prestigefyldte Bodilpriser, ville listen formodentlig se anderledes ud. For særligt elsker det danske biografpublikum at blive underholdt af kendte skikkelser i form af folkekomedier og stand up’ere på afveje. I en tid, hvor krisesnak vægter højt indenfor dansk film, kunne noget tyde på, at det sikre valg for filmbranchen blot vil være at fortsætte sin uendelige produktion af sequels, så vi i fremtiden kan se frem til ‘Alle for…’ fire, fem, seks osv. og opleve ‘Klassefesten’ vare til længere end ud på natten. Og det er da også imponerende, at Far til fire (den første fra 1953) og Min søsters børn (den første fra 1966) kan blive ved at holde liv i den danske folkekomedie — der ellers i sin storhedstid nok markerede den kunstnerisk værste periode i dansk filmhistorie. Når det så er sagt, må jeg også understreje, at visse af disse danske favoritter også peger hen imod et andet væsentligt kriterie ift. en analyse af det danske billetsalg: hvem det er, der går i biografen. På kino.dk’s top 10 over mest sete film (nationale og internationale) i de danske biografer, finder man film, der nok særligt henvender sig til børn og børnefamilier som Zootropolis, Kæledyrenes hemmelige liv og Kung Fu Panda 3. Nok bør filmbranchen lytte til sit publikum, men den må også forholde sig til, hvilket publikum, den ønsker at please.

Biografen har ikke sin oprindelige monopolære rolle som filmudbyder, men er for længst blevet suppleret af tv, internet og ikke mindst streamingtjenester. Biografen har for alvor taget form af at være en oplevelse fremfor en filmudbyder; og det er klart, at tranformationen også har sit at sige ift. antallet af solgte billetter, og ikke mindst hvilke film der hiver flest i biografen. Som noget nyt i år, og i anledning af Bodilprisens 70-års fødselsdag, har Danske Filmkritikere valgt at tilføje en ny priskategori: ‘Streamingprisen’. I samarbejde med Blockbuster, Viaplay og Filmstriben uddeles denne pris til den bedste streamingfilm — men ikke nok med det, uddeles denne, modsat prisuddelingens andre kategorier, ikke af Danske Filmkritikere, men derimod af publikummet og brugerne. Årets nominerede er Under sandet (2015), En-to-tre-nu! (2016), Antboy 3 (2016), Flaskepost fra P (2016), The Revenant (2015), Junglebogen (2016) Sommeren ’92 (2015),  Force majeure (2015) og Blandt mænd og får (2016). Og man kan da håbe, at dette initiativ kan modvirke Bodilprisens manglende folkelighed. Det er ikke noget nyt, at man ved prisuddelinger eller filmfestivaler har særlige publikumspriser, og det er en god mulighed for arrangørerne at inddrage publikum, give dem en stemme og en følelse af indflydelse. Eller er det blot endnu en manifestation af brydningen mellem kulturkritikere og kulturkonsumenter?

Om det er “trøstepræmier” eller “hædersstatuetter”, der i aften skal uddeles, afhænger i høj grad af øjnene, der ser. For hvad vægter højest: kritikernes eller publikums anerkendelse? Med alt dette in mente må jeg understreje, at der ikke nødvendigvis er en direkte forbindelse mellem billetsalg, filmisk kvalitet og publikums favoritter. Og til aftenens vindere: Stort tillykke med kritikernes pris![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer