BLODIG WEEKEND: INTERVIEW MED KULTKONGEN LLOYD KAUFMAN

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Bjarke Johansen [/vc_column_text][vc_column_text]Besøg fra udenlandske instruktører og skuespillere er ikke noget nyt for Blodig Weekend. I dets første år fik festivalen besøg af den italienske Lamberto Bava, hvis film Demoni (1985) blev vist til samme festival, og den irske standup-komiker Ross Noble introducerede sidste år gyserkomedien Stitches (2012), hvori han selv spiller en udød, morderisk klovn.

Men I år kom en af kultverdenens helt store helte på besøg: Lloyd Kaufman, grundlægger af Troma Entertainment, der i år har 40 års jubilæum og således er verdens længst overlevende uafhængige filmstudie. Ordet har spurgt ind til hans karriere og hans stærke, humoristiske og meget ligefremme holdninger til filmverdenen.

Det var ikke film Lloyd Kaufman umiddelbart troede skulle være hans levevej, da han læste kinesisk på Yale Universitet i 1966. Men efter han fik arbejde hos Cannon Films og mødte den senere samarbejdspartner John G. Avildsen (Rocky (1976) og The Karate Kid (1984)), begyndte han at lave sine egne komediefilm såsom The Battle of Love’ Return (1971). Samarbejdet med Avildsen fortsatte også efter Lloyd og hans skolekammerat Michael Herz grundlagde Troma Entertainment i 1974, hvor de hjalp til med produktionen af blandt andet Rocky og Saturday Night Fever (1977). Men efter den besværlige produktion af The Final Countdown (1980) mistede Lloyd interessen for nogensinde igen at arbejde med film hos de større studier:

”Det kunne have været en fantastisk film. Men alle på holdet var dovne og efter min mening uærlige. Skuespillerne var pisse ligeglade og instruktøren var en fulderik. De var mere interessede i størrelsen på deres hotelværelse end i muligheden for at filme på havet på ægte locations. Det vil jeg aldrig glemme, og jeg har aldrig tilgivet dem for det.”

Efter at have afsvoret de store studier fortsatte Troma med at producere uafhængige komediefilm og i 1985 producerede de deres første store hit, The Toxic Avenger.  I filmen falder en ung mand i en tønde med raioaktivt affald og bliver til monster-superhelten Toxie, der på morsom og ekstrem blodig vis massakrerer de kriminelle i sin hjemby Tromaville. Filmen blev Tromas første succes, og har senere fået tre fortsættelser, en tegnefilmsversion gearet mod børn, diverse merchandise og fungerer ifølge Kaufman som Tromas Mickey Mouse:

”Toxie er firmaets logo. Han er vores Mickey Mouse, og det overrasker mig ikke, at han blev sådan en stor succes, for hvis du ser på de superheltefilm, der er udkommet siden 80’erne, så er de meget anderledes end de var før, og jeg tror, at Toxic Avenger havde en stor indflydselse på dem og kombinationen af humoren, volden og de politiske emner… Jeg beklager, men Toxie kom altså først.”

Mange af filmhistoriens store navne, som f.eks. Samuel L. Jackson, South Park-skaberne Trey Parker og Matt Stone, Lord of the Rings-instruktøren Peter Jackson og senest James Gunn, der har instrueret den biografaktuelle Marvel-film Guardians of the Galaxy (2014), har enten været fans af eller fået deres start hos Troma.

Men på grund af deres distribution af amatørfilm og produktionen af sexfikserede splatterkomedier, som mange gennem tiden har ment faldt i dårlig smag, har de i mange år haft et lettere blakket ry i filmverdenen for at være billige og vulgære. Men sådan ser Lloyd ikke på det.

”Jeg mener, at alle film Troma laver er rigtig gode film, og jeg tror, at resten af verden også vil se sådan på det med tiden. Og det er de faktisk allerede begyndt på. The Museum of Modern Art i New York har sat halvdelen af Return to Nuke ’Em High Vol. 1 (2013) i deres Contenders serie sammen med film af instruktører som David Lynch, Coen brødrene, Sofia Coppola og ham der, der vandt en pris i Cannes for den der kedelige film om lesbiske. Så vi begynder at få meget mere kunstnerisk respekt, men det har taget 40 år at nå dertil.”

Lloyd er også kendt for stærkt at promovere uafhængige film. Troma distribuerer næsten enhver film, der sendes til dem, men Lloyd deltager også velvilligt som skuespiller i amatørfilm for små beløb eller helt gratis for at give filmene et skub:

”Jeg lærer faktisk en masse af de her undergrundsfilm. Det er de unge, der er de mest opfindsomme. Ikke mange på over 60 gør noget synderligt originalt. Og når jeg ser, hvordan de unge gør, ser jeg hvordan filmverdenen er blevet mere demokratisk. Alle kan lave en film nu om dage for næsten ingen penge. Folk har brug for at vide, at der er en kæmpe flok af uafhængige kunstnere, der tænker mere i følelser end i kroner og ører. Cannibal: The Musical (Trey Parker & Matt Stone, 1993) blev afslået af alle filmselskaber i verden. Vi så, hvor genial den film var. Ingen andre gjorde, ingen fattede det. Mainstream medierne er idioter, og vil altid bare spille på de sikre, store film, og ignorerer tit de visionære, uafhængige kunstnere. Så Michael Herz og jeg vil gøre alt, hvad vi kan for at minde folk om, at de rigtig store kunstnere oftest kommer fra de uafhængiges rækker.”

Lloyd mener det alvorligt. Han har givet mange Master Classes i at instruere film rundt omkring i verden, og har udgivet en række bøger og DVD-sæt i Make Your Own Damn Movie– serien, der underviser læseren/seeren i instruktion, produktion og salg af uafhængige film, og promoverer auteur-ideen om instruktøren som den kunstneriske drivkraft bag projektet.

”De fleste af dem, der skriver filmbøger, har aldrig selv lavet en film. Hvis du tjekker de her spasseres IMDB sider, så har de måske skrevet et manuskript for 30 år siden som aldrig blev filmet. Fuck dem, jeg beklager, men det er noget pis. De prøver at lære deres læsere at sutte den af på studierne og være Steven Spielberg, men du kan ikke lære at være Steven Spielberg. Du ER Steven Spielberg. Du kan lytte til Oliver Stone og Tarantino og Steven Spielberg og alle dem, men du vil aldrig lære noget af en, der aldrig har lavet en film.  Det er de unge nødt til at vide, de er nødt til at kunne have troen på, at de ikke behøver være en del af systemet, at de kan være ægte og ikke være nødt til at være bureaukrater for at lave deres egen kunst. Lad os lave noget kunst!”

Lloyd kan også findes på Make Your Own Damn Movie Youtube-kanalen (https://www.youtube.com/user/YourOwnDamn), hvor han ofte underviser i, hvordan man laver sin egen uafhængige film, eller interviewer folk fra industrien for at lære de uafhængige, hvordan man skal begå sig i filmverdenen.

Tro mod sit ry lukkede Lloyd interviewet af med sin egen unikke, morsomme form for opmuntring til verdens ambitiøse filmmagere.

”Vær tro mod jer selv. Lav det som I selv tror på, og det der kommer fra hjertet. Vær tro mod jer selv! Det er et udtryk, William Shakespeare skrev i sin bestseller “101 Profitable Manuskriptideer,” bedre kendt som ”Hamlet”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer