BLANDT MÆND OG FÅR: Hvide får og sort humor

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Line Nylandsted[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Blandt mænd og får lyder måske som en film, du har set før? Grímur Hákonarson islandske drama har tilmed en del elementer, som også var at finde i Anders Thomas Jensens Mænd og Høns (2015). Begge film er centreret om brødre, der finder det besværligt at komme overens, benytter sig af sort humor og døjer med en ordentlig flok ”husdyr.”

Men her stopper lighederne også. Blandt mænd og får spiller på realisme og den islandske humor er langt mere underspillet end den sorte humor, vi er vant til herhjemme. Det giver filmen en del charme og selvom man måske ikke griner højt, så fungerer humoren aldeles belejligt.

Der er langt mellem husene i den tågede, islandske dal, hvor det tragikomiske drama udspiller sig. Ikke desto mindre bor brødrene Gummi (Sigurður Sigurjónsson) og Kiddi (Theodór Júlíusson) et stenkast fra hinanden og det på trods af, at de ikke har udvekslet ét ord i fire årtier. Deres største og tilsyneladende eneste passion er fårene, som spiller en så central rolle, at de er blevet castet enkeltvis. Ikke overraskende rammer tragedien netop der, hvor mændene har mest at miste, men måske også mest at vinde.

Blandt mænd og får tilføjer en ekstra dimension til humoren ved brug af komiske billedkompositioner. Ved kåringen af Årets Vædder er begge brødre selvfølgelig repræsenteret med hver deres pragteksemplar af en vædder. Gummis glæde over at opnå andenpladsen fordufter, så snart han opdager, at han har tabt til Kiddi, som kan træde op på det højeste trin på medaljepodiet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Blandt mænd og får[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Grímur Hákonarson[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Island/Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Magtesløs over for den ubarmhjertige skæbne der har ramt Kiddi, henfalder han til alkoholen og da Gummi en aften finder ham bevidstløs i sneen, overmandes hans lede for Kiddi et øjeblik af broderkærligheden. På bedste islandske landmandsmanér og med en hvis portion afsky fragter Gummi ham til det nærmeste hospital i ladet af hans traktor skovl. Den tragiske situation opvejes med den rolige, islandske måde Gummi vælger at håndtere tingene på og skaber en humoristisk inkongruens, der er særdeles underholdende.

De to brødre smider ikke omkring sig med ord, men når de åbner munden, er det islandske guldkorn der spredes ud over lærredet. De er mænd i deres bedste alder, som på en og samme tid er hypermoderne med deres islandske fuldskæg samt underspillede humor samtidig med, at de er fanget i deres stædige syn på hinanden. Sigurjónsson og Júlíusson er formidable i deres fortolkning af den stædighed, der kan opstå mellem to mennesker, som ikke engang kan huske, hvorfor det helt præcist er, de ikke vil tale sammen.

Uden at afsløre for meget kan man roligt sige, at sidste del af dramaet bliver for meget. På samme tid afbrydes et ellers meget passende, behageligt tempo i filmen lige lovligt forhastet. En mere afdæmpet, underspillet afslutning havde klædt fortællingen og bidraget til et mere helstøbt værk. Man føler noget upassende at man er zappet over til Brokeback Mountain (2005) – nogle følelser som er alt for store til det Blandt mænd og får ellers har lagt op til og mindre kunne sagtens have gjort det.

Blandt mænd og får er indlevende, humoristisk og tragisk. Mændenes kærlighed til deres får og deres kynisme over for hinanden begge er følelser der rammer os, selvom det er svært at indrømme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer