BIRDMAN: Forfulgt af fortidens vingesus

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Philip Due Bostrup[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Opførelsen af et teaterstykke skal bringe den falmede stjerne Riggan Thomson (Michael Keaton) tilbage i rampelyset. Uheldigvis går nærmest alt galt under produktionen, og manden selv er forfulgt af sin ikoniske filmrolle som superhelt. Birdman er en umådeligt ambitiøs historie om besættelsen af at blive beundret og elsket og bestræbelsen på at blive en anden.

Det første, der springer i øjnene ved Birdman, er måden, den er filmet på. Filmen er syet sammen af en lang række glidende steadicam-skud, der skaber illusionen af, at filmen udgøres af ét langt long take. Udover at være imponerende i sig selv understøtter denne teknik til fulde filmens galopperende tempo, der konstant påkalder sig seerens fulde opmærksomhed. Kameraet dvæler ikke mange øjeblikke ved en scene, før det finder en ny karakter at følge gennem de mange korridorer på teaterproduktionen. De mange indbyrdes forbundne øjeblikke medvirker til, at man på en ret unik måde deler skuespillernes perspektiv. Instruktøren Alejandro González Iñárritus maksimalistiske stil stræber ikke efter det subtile, men fastholder seeren hele vejen igennem med sin intensitet og iderigdom.

Filmen er ikke kun teknisk begavet, men formår også at være både rørende og oprigtigt morsom. Alejandro González Iñárritu har tidligere dvælet ved melankolien i film såsom Babel (2006) og Biutiful (2010), men beviser altså med Birdman, at han i høj grad mestrer at blande patos med sort humor. Dette er understøttet af et skuespiller-cast i absolut særklasse med Michael Keaton i sit livs rolle som den afdankede skuespiller Riggan.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
5-stars
[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Alejandro González Iñárritu[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA & Canada[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Riggan indspillede 3 blockbustere som superhelten Birdman for derefter at forsvinde fra mediebilledet totalt. Publikums gunst har til alle tider været det absolut vigtigste for Riggan, og han er derfor fast besluttet på, at hans teaterstykke skal blive en succes. Riggan forsøger at overbevise sig selv om rigtigheden i at søge efter den ægte kunst på teaterscenen, mens han i virkeligheden fantaserer om endnu en flyvetur som den ikoniske Birdman, der kunne trække millioner i biografen. Birdmans hæse stemme høres i Riggans hoved, og han forestiller sig endda, at han besidder superheltens telepatiske evner.

Det er næppe tilfældigt, at Michael Keaton er castet i denne rolle, han som hidtil primært har været kendt for at spille Batman i de to Tim Burton film om den kappeklædte selvtægtsmand. Keatons rolle som bitter og sindsforvirret stjerne i Birdman vandt ham fuldt ud fortjent en Golden Globe.

Keaton har fået meget omtale for sin rolle som Riggan, men også Edward Norton leverer en kraftpræstation som den lettere megalomaniske Mike Shiner, der i sidste øjeblik træder til som hovedrolleindehaver på Riggans teaterstykke. Han medvirker til at drive Riggan ud på et mentalt overdrev, hvor overgangen mellem fantasi og virkelighed begynder at blive meget utydelig.

Birdman formår at flyve højt uden at falde dybt. Filmen er noget så sjældent som et dybt originalt værk, der med sin legesyghed og sine skuespillerpræstationer skaber en filmoplevelse, der fængsler fra start til slut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer