[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Bjørn Juul Andersen [/vc_column_text][vc_column_text]Selvom Berlin er langt fra USA, og film på Berlinalen normalt ikke kæmper med om de store amerikanske Awards, stod Berlinalens fjerde dag i amerikaneres tegn: Et hysterisk indiedrama, en dybt original og bevægende rock-dokumentar samt en masterclass med en sand mester indenfor den amerikanske tv-dramatik var dagens højdepunkter.
Unikt portræt af Cobain
Brett Morgans dokumentar Cobain: A Montage of Heck om Nirvana forsangeren Kurt Cobain, der som bekendt begik selvmord i 1994 i en alder af blot 27, er en milepæl inden for rock-dokumentaren, da den fortæller historien om Cobain på en dybt original og innovativ facon, da den får så meget forskelliget materiale til at gå op i en højere enhed.
Filmen benytter sig nemlig af et virvar af visuelt forførende og indsigtsfulde montager af forskellige materialer til at fortælle historien om den ikoniske musiker: Morgan fletter interviews med pårørende, private video-optagelser fra Cobains liv, animationer, musikvideoer, tv-indslag og Cobains egne hidtil usete illustrationer samt meget andet sammen til at fortælle den komplicerede historie om geniet, der ikke kunne finde ud af at leve – alt sammen akkompagneret af forskellige udgaver af Nirvanas fantastiske bagkatalog.
Filmen afliver myten om Cobains død som udtryk for hans frustration over livet som rockstjerne, men argumenterer derimod, at den stolte Cobain begik selvmord over nederlaget ved ikke at kunne holde sammen på sin egen familie – en familie han så inderligt havde savnet siden barndommen. Cobain: A Montage of Heck er en forførende og innovativ dokumentar med et fortællemæssigt overskud og er et værdigt portræt af en af nyere tids mest ikoniske kulturpersonligheder. Cobain: A Montage of Heck er en del af Panorama konkurrencen på Berlinalen.
Til masterclass med Mad Men-mesteren
Mad Men-skaber og showrunner Mathew Weiner er i år som bekendt en del af den internationale jury, der på lørdag skal uddele guld-og sølvbjørne til de værdige film. Mandag havde han dog også lige tid til at komme væk fra filmkiggeriet og dele ud af sin viden inden for tv-dramatik, som om nogen ved noget om.
Weiner var i strålende humør og fortalte entusiastisk om opstarten på Mad Men, som først blev en realitet efter en næsten 5 år lang tjans som manuskriptforfatter på HBO-dramaet The Sopranos. En serie Weiner selv krediterer som nyere amerikansk tv-dramas Big Bang – og også med dens tematisk afrundede episoder har inspireret Mad Men.
I den halvanden time lange masterclass kom den filmskoleuddannede Weiner ind på inpirationen fra Wong Kai Wai, om Mad Mens historiske autenticitet og ikke mindst fremtiden for amerikansk tv-dramatik, som ifølge Weiner er truet af tv-selskabernes kommercielle profitjagt i kølvandet på deres nuværende succes.
Hysterisk indiedrama er et friskt pust
Alex Ross Perrys nye skud på stammen efter sin low-budget komedie Listen Up Philip (2014) er det intense indiedrama Queen of Earth, der er med i Forum konkurrencen. Den kriseramte Cate (Elisabeth Moss) besøger efter et brud sin kæreste og sin fars død sin veninde Virginia (Katherine Waterston) i hendes afsidesliggende sommerhus. I løbet af den næste uge bliver venindes love-hate-forhold udstillet, mens Cates totale psykiske kollaps langsomt nærmer sig.
Polanskis intense kammerspilsgyser Repulsion (1965)er med dens intensitet og protagonistens rejse ind i vanviddet åbenlyse inspirationskilder, ligesom den upolerede stil fra 1970’ernes slasherfilm som I Spit on Your Grave (1978) kan ses i Queen of Earth. Filmen er dog hysterisk med dens overdrevne intensitet og karakterernes konstante svingninger i humør og adfærd, men er stadig en dejlig underlig film, som vi forhåbentlig snart får at se i de danske biografer.
Dagens optur: ’Where Did You Sleep Last Night’-montagen i slutningen af Cobain: A Montage of Heck. Jeg var sekunder fra at tude.
Dagens nedtur: Chorus af den fransk-canadiske Francois Desisle i Panorama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer