BENEDICT CUMBERBATCH: Brainy is the new sexy

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Signe Lilja[/vc_column_text][vc_column_text]Det hele startede en helt almindelig aften i maj 2013, da jeg fik anbefalet tv-serien Sherlock af en ven. En uge senere havde jeg set seriens daværende seks afsnit tre gange. En måned senere var jeg i London for at besøge alle de steder, serien var filmet. Et år senere fandt jeg mig selv i Wales til en litteraturfestival, hvor jeg svedende og nervøs for første gange med egne øjne så manden og myten, der er Benedict Cumberbatch. Hvad var der sket? Jeg er et rationelt menneske. Hvorfor rejste jeg flere hundrede kilometer for bare at få et glimt af en skuespiller? Der er kun én forklaring. Jeg er som flere tusinde andre blevet fanget af The Cumberspell. Eller er det en Cumbercurse?

Født til at stå på en scene

Benedict Cumberbatch har på få år både stjålet anmeldernes og internettets hjerter. Den 38 årige britte med de høje kindben har siden gennembruddet med successerien Sherlock (2010-) været på rollelisten på et halvt dusin Oscarnominerede film, spillet skurk i en Star Trek film, dragen Smaug i Hobbitten-trilogien, WikiLeaks frontmanden Julian Assange og medvirket i småprojekter på siden. Jeg tror ikke, at han sover så meget.

Skuespillet har han fået ind med modermælken. Benedict er eneste søn af de to britiske skuespillere Wanda Ventham og Timothy Carlton, som han ofte omtaler med stor kærlighed. Han har endda spillet sammen med dem begge i Sherlock, hvor de spiller mesterdetektivens forældre. Da han var barn, blev han i ægte aristokratisk engelsk stil sendt på den prestigefyldte drengehøjskole Harrow. Forældrene håbede, at han ville uddanne sig til advokat, men Benedict fandt alligevel vejen til teatret. Efter at have set ham på scenen måtte de erkende, at han havde et talent for skuespil, der ikke måtte gå til spilde. Han har selv udtalt, at der ikke var nogen vej tilbage, efter at hans far sagde ’You are better than I ever was or ever will be, and you can make a living at this’. Med forældrenes godkendelse blev han uddannet fra London Academy og Music and Dramatic Art, og har siden ikke haft problemer med at skaffe sig roller i britiske TV – og teaterproduktioner.

The name is Sherlock Holmes

Da Sherlock skaberne Mark Gatiss og Steven Moffat satte sig for at lave en tv-serie om den ikoniske detektiv sat i moderne London, var der ét navn på listen over skuespillere til titelrollen. Benedict Cumberbatch var et velkendt navn i den britiske branche, men det var rollen som Sherlock Holmes, der gjorde det internationalt. Det er i sig selv noget af en bedrift, da Holmes med næsten 300 film er den mest filmatiserede karakter nogensinde. Cumberbatch versionen skiller sig ikke bare ud ved at være yngre og nutidig, men han får også fremhævet karakterens kompleksitet, som det sjældent er set. Sherlock er barnlig men gammeldags, excentrisk og rolig, asexuel og sexet, et geni og nogle gange fuldstændig uvidende. Det er intet mindre end fantastisk skuespil fra Cumberbaches side.

Selvom Sherlock banede vejen til Hollywood, har Britten efterhånden rystet detektivhatten af sig og skabt et navn for sig selv. På trods af, at han selv har udtalt, at han er interesseret i forskelligartede karakterer, ses der en rød tråd af plagede genier i hans filmografi. Selv siger han, at det spændende ved arbejdet er forsøget på at humanisere personer, der på trods af deres enestående intelligens stadig er kød og blod. Lige nu er han aktuel i den historiske biopic The Imitation Game som matematikeren Alan, som han har fået sin første Oscarnominering for.

Britisk gentleman af internettets nåde

På overfladen virker Benedict Cumberbatch som en meget seriøs mand. Men det ene øjeblik er han den perfekte britiske gentlemen, der kaster sig ud i lange velartikulerede beskrivelser af sine karakterer, og det næste hopper han rundt som en menneskelig version af en chihuahua og photobomber U2 på Oscaruddelingens røde løber. Det er måske denne kombination af aristokratisk udtryk, fjollet britisk humor og bunker af talent, der har skaffet ham æren som en af de mest omtalte skuespillere på internettet. Han kan efterhånden ikke bevæge en muskel uden, at det bliver giffet og reblogget. Heldigvis er det hele gjort med bunker at humor. Hvis du vil have det sjovt, så tjek ’Benedict Cumberbatch’ på tumblr. Det er internettet, når det er allerbedst.

Den charmerende britte har til sin egen overraskelse fået status som noget af et sexsymbol. Hans on-screen kemi med kollegaen Martin Freeman har inspireret over 60.000 Sherlock-fanfictions, og mængden af fan art antyder, at der efterhånden er mange, der er blevet gode til at tegne skarpe kindben. Det virker dog som om, at han tager tilbedelsen i strakt arm. Selv siger han, at han ligner en mellemting mellem en odder og Sid fra Ice Age filmene. Han har ligeledes udtalt: ”I’m not even the sexiest guy in my appartment, and I’m the only one who lives there”.

Et travlt år for Cumberbatch

Det kommende år bliver ikke overraskende et travlt år for Benedict Cumberbatch – professionelt så vel som privat. Han står til både at skulle giftes og have barn med den britiske teaterinstruktør Sophie Hunter, hvis forlovelsesoffentliggørelse skabte en twitterstorm af lykønskninger fra fans over hele verden. Og i skrivende stund er hele Sherlock holdet i Bristol for at filme en special, der får premiere til jul. Tjek #Setlock på Twitter, hvis du vil vide mere.

Desuden er det blevet offentliggjort, at Benedict vil blive tilføjet til Marvel-familien som Doctor Strange i filmen af samme navn, der får premiere i 2016. Derudover står han på rollelisten til 4-5 projekter, der står til at komme ud i de næste par år. Han må have et virkelig stramt skema, da han hele denne sommer/efterår skal tilbage på Londons teaterscene for at spille Hamlet. Allerede et år før premieren slog forsalget rekorden som det hurtigst udsolgte teaterstykke i Londons historie – og ja, jeg har billetter.

Det lader altså ikke til, at Benedict Cumberbatch har tænkt sig at tage sin succes og lægge sig på den lade side. Tværtimod har han mere travlt end nogensinde. Han er blevet et navn, man både kan forvente en pragtpræstation af såvel som en box office succes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer