Anmeldelse
BAD BOYS FOR LIFE: Smith og Lawrence redder franchise med charme

Af Lise Burmeister

Tilbage i 1995 slog henholdsvis en rap fyr fra LA og en semi-kendt komiker fra Fox for alvor igennem som box office stjerner med actionbraget Bad Boys. Det blev starten på en franchise, som uden tvivl har medvirket til Will Smiths filmstjernestatus som kæk kvindebedårer og Martin Lawrences evige funktion som kejtet sidekick. Nu 25 år senere er den sjove og skydegale politi-duo vendt tilbage for en tredje omgang – og denne gang er det for life.

Årene (og kiloene) har sat sine spor på de efterhånden midaldrende drenge og den ene halvdel af makkerparret, Marcus Burnett (Martin Lawrence), vil gerne snart trække sig tilbage fra Miamis hæsblæsende og aldrig kedelige politistyrke. Han er lige blevet bedstefar, og de vilde biljagter og farlige narkorazziaer skal derfor lægges på hylden. Derimod er hans bedste ven, den skudsikre Mike Lowrey (Will Smith), ikke helt klar til at sige farvel til politiskiltet og adrenalinsuset.

Men Mike får overtalt sin kluntede ven til one last ride, da en mexicansk kvinde flygter fra fængslet og iværksætter en kæde af hævnmord på højstående profiler i Miamis politi- og retsvæsen. Der er ballade i den kriminelle undergrund, og det viser sig langsomt, at alle trådende trækker tilbage til Mikes fortid som undercover. Missionen bliver personlig for ham og makkerparret trækker i deres velkendte læderjakker og bad boy-attituder for at knække skurkene med de velkendte metoder – et par seje solbriller til Mike og nogle sjove sidebemærkninger fra Marcus.

Deres politimetoder er ikke det eneste, det vækker minder i Bad Boys for Life. Langt hen ad vejen kører filmen i samme spor som sine forfølgere, hvor både actionsekvenserne og komikken er badet i 90’er-æstetik. I første halvdel befinder vi os i noget, der minder om en overeksponeret og slowmotion-afhængig rapmusikvideo (meget lig Will Smiths musikvideoer fra 90’erne), hvor underlægningsmusikken har en tendens til at understrege enten alvoren eller balladen mere end nødvendig. Det kan både virke cool, men også blive en smule trættende og indholdsløst i længden. Dertil er etableringen af mexicanernes skumle planer og krydsklipningen mellem dem og politi-duoens arbejde utrolig uelegant og forhastet. Og intet burde være forhastet i en film på 2 timer.

Det ligner i høj grad, at filmens anden duo (det forholdsvis ukendte instruktørpar Adil El Arbi og Bilall Fallah) har efterlignet Michael Bays filmmetoder i Bad Boys og Bad Boys II (2003) for meget og prøver at køre en sikker treer hjem uden for meget fornyelse.

Filmen formår dog at blive en mere underholdende affære, da handlingen senere flytter til Mexico og actionscenernes kvalitet får et veltrængt løft. Især en kamerakørsel, der starter fra bunden af en gammel brændende bygning og op til øverste etages balkon, hvor skurkinden Isabel (Kate del Castillo) står og venter på sin helikopter, er en positiv stilistisk overraskelse. Desuden bliver flere lag af den mexicanske bandes motiver pillet fra, og plottet omkring Mikes forhistorie bliver mere interessant.

Bad Boys for Life ender som en gennemsnitlig actionfilm, hvis største styrke fortsat ligger i kemien mellem hovedrollerne Smith og Lawrence og deres klassiske good cop, bad cop pingpong. Filmen kører den hjem på ren charme og Bad Boys-nostalgi – og en habil body count, som sædvanlig.

Kommentarer