ASK HASSELBALCH: ”Antboy 2 skyder den danske børnefilm ind i det ny årtusinde”

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_column_text]Da jeg på denne solrige septemberdag mødes med Ask, er det ikke mange uger siden, at han lagde sidste hånd på Antboy: Den røde furies hævn. Derfor er både overvejelserne og tankerne bag den ventede 2’er også frisk i erindring. Efter den første films succes var instruktøren faktisk i tvivl, om han skulle lave en efterfølger, for han ønskede ikke at lave en kopi af etteren:

”Jeg var i tvivl, om jeg skulle lave en 2’er. Det ville være en kunstnerisk falliterklæring, hvis man lavede en film i samme tone eller kun kørte på charmen hele vejen. Det ville jeg undgå.” fortæller Ask.

Ambitionerne for en efterfølger var derfor klare:

”Vi ville gerne udvide universet yderligere, vise mere af byen og give karaktererne mere dybde. Jeg har fået lov til at eksperimentere og lave en markant anderledes, visuel film, og lege med nogle andre redskaber end i den første film.”

En mørkere 2’er: ”Der er mere smerte…”

Men hvordan adskiller 2’eren sig så fra sin forgænger?

”2’eren har fået en mere seriøs grundtone, men det er forhåbentlig stadig en underholdende og til tider sjov historie. Men 2’eren er mørkere. Det er lidt en superhelte-konvention, at hvis du laver en 2’er, så skal den bare være mørkere. Med mørkere mener jeg, at der er meget mere på spil mellem karaktererne, der er dybere relationer. Skuespillerne er blevet et år ældre, og de har også fået mere erfaring. De kender holdet, og de spiller meget bedre i 2’eren end i den første film”, fortæller Ask, der kalder 2’eren en ”opgraderet tween-version af den første film, som visuel og indholdsmæssigt er markant mørkere. Der er mere smerte, det er bare doseret, så man kan holde ud at se på det”.

Forventningspresset og den gode 2’er

Antboy solgte sidste år langt over 150.000 billetter og vandt blandt andet en Robert for ”årets børne- og ungdomsfilm”. Forventningerne til den kommende 2’er er derfor store, men det er ikke noget, den 35-årige instruktør mærker:

”Jeg føler ikke et forventningspres. Men jeg er spændt. Der er nok nogen, som skal blive skuffede, hvis de forventer etteren om igen. Den første film handlede for mig meget om at lave den film, jeg ønskede at se som 10-årig. Den var inspireret af 80’er-film, den var lidt nostalgisk og tilbageskuende. Hvor 2’eren er en mere nutidig og fremanskuende film. Jeg ved godt, det er store ord, men den skyder helt klart børnefilmsgenren ind i det nye årtusinde. Den føles meget mere frisk og sejere efter min mening”, erklærer den selvsikre instruktør.

Ask har fra starten været fuld bevidst om alle faldgrubberne ved at lave en 2’er, og han har derfor fra starten været klar over, hvilken retning han ville tage sin egen 2’er:

”Jeg har ikke været bekymret, for de 2’ere som ikke fungerer, er dem, som ikke prøver noget nyt af. Et godt eksempel er Godfather 2, som netop prøver noget andet, fordi den går mere ned i familien gennem flashbacks. Så kan man jo diskutere, om det fungerer, men mange mener jo, at den er bedre end etteren. En af mine personlige favorit 2’ere er Psycho 2. Den er helt vildt god, netop fordi den foregår 20 år senere, og man gør bare alt rigtigt. Den prøver ikke at være den gamle film, den prøver at være noget nyt, men beholder elementer fra den gamle som fungerer”, siger den filmnørdede instruktør, som ikke har svært ved at udpege slem 2’er: ”Hellboy 2 er efter min mening et skrækeksempel. Jeg elsker den første Hellboy, den rammer fuldstændig plet, og 2’eren ramte fuldstændig ved siden af. For mig lå det især i, at karaktererne havde rykket sig for meget. Du kan smide alting op i luften; stil, tema, problematikker, men ikke fundamentet for karaktererne. Så kunne du ligeså godt lave en anden film, så handler 2-tallet bare om penge”.

”Det vi har gjort med Antboy 2 er nemlig, at vi har kastet det hele op i luften, men vi har bevaret vores karakterer. Derfor tror jeg også, at fansene vil kunne lide den, men det ved jeg jo ikke endnu.”

Fremtiden: Antboy 3 og den realistiske Hollywood-drøm

Når snakken falder på en mulig 3’er, indrømmer Ask, at det er meget afhængigt af den kommende films succes, der skal skabe det økonomiske grundlag. Men instruktøren vil meget gerne fuldende sin Antboy­-trilogi, og han sidder allerede og skriver på 3’eren:

”Næste projekt er Antboy 3, og så må vi se”, fortæller Ask, hvis filmengagement og optimisme stråler ud af ham, og arbejdsløs, det regner han ikke med at blive lige foreløbig. Instruktøren har nemlig allerede flere mere eller mindre konkrete projekter på bedding: ”Jeg har et par projekter på Nimbus Film, som er noget andet end superheltefilm, og som heller ikke er familiefilm. Jeg modtager også manuskripter fra USA hele tiden. Men jeg vil heller ikke til USA bare for at debutere med noget crap, for jeg har virkelig fået mange mærkelige tilbud inden for gysergenren. Jeg vil lave noget, jeg føler for”, bekendtgør Ask.

Instruktøren er fuld bevidst om, hvordan Hollywood kan æde en, og derfor vil han udvælge sine kommende projekter med omhu:

”Chancen for at tabe kontrol er næsten 100 procent, derfor er det vigtigt, at man vælger det rigtige projekt med de rigtige folk. Mere sulten er jeg heller ikke, det skal være det rigtige projekt. Døren er stadig åben, og jeg er i dialog med folk derovre”, fortæller Ask, der i november var to uger i L.A. for blandt andet at se på mulige tilbud.

Drømmen er at lave superheltefilm for Marvel eller DC. Selvom det måske ikke er det næste, der kommer til at ske, så glæder Ask siger over, at en barndomsdrøm er på vej til at gå i opfyldelse:

”Det kommer til ske. Barndomsdrømmen om Hollywood, den er realistisk nu. I hvilket omfang, det kan man ikke vide. I forhold til budgetter, så aner jeg ikke, om jeg kommer derover og laver noget til 100 mio. eller 10 mio. dollars, men så længe projektet er det rigtige, så kommer det til at ske. Det skal nok ske, det er bare lige hvornår”, afslutter en glad og håbefuld instruktør.

Men i første omgang venter altså premieren på Ask Hasselbalchs anden spillefilm Antboy: Den røde furies hævn. Den har premiere på torsdag den 25. december, og den anmeldes her på siden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer