AQUARIUS: Når alderdommens stædighed bliver sympatisk

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Maria Hegerlund[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Instruktøren Kleber Mendonça Filhos Aquarius er en film, der tager hårdt fat om emnet alderdom, og virkelig mener det. Det er desværre sjældent, at man får lov til at få et sigende indblik i ældre kvinders liv, foruden det bliver portrætteret i forbindelse med død, sygdom, ensomhed og galskab. Det er sjældnere, man i film får lov til at føle med og heppe på kvinder på den anden side af de 50 år. Og at man efter filmen har fået sig en ny rollemodel i form af en standhaftig — og elskværdig — 65-årig brasiliansk enke.

Men det er sådan, det sker med Aquarius’ centrale karakter Clara, spillet smukt og naturalistisk af Sonia Braga, hvis liv seere bliver investeret i og kommer helt ind under huden på. Hun er en pensioneret musikkritiker, brystkræftsoverlever og en livsnyder, der får tiden til at gå sammen med sin hushjælp Ladjane (Zoraide Coleto) i sin lejlighed. Denne er fyldt med alskens musik og personlig udsmykning præget af et liv levet, og ligger lige ned til overklassens velholdte strand.  Men da lejlighedskomplekset, ved navn Aquarius, er ved at blive opkøbt, befinder Clara sig nu som den eneste beboer tilbage i et nu tomt, blåt hus. Hun nægter nemlig at lade sig opkøbe af det moderne firma, der vil benytte sig af den gode lokalitet.

Selvom hendes stædighed og individualisme er gennemgående hele filmen igennem, ser vi filmen fra hendes synsvinkel, og bliver derfor aldrig irriteret eller mister medfølelse med hende. Tværtimod: Man lærer hende at kende helt ind under huden, når man for eksempel sammen med hende dvæler ved et nøglebund under en samtale, og mærker hendes seksuelle lyst, da hun kommer til at overvære et orgie. Eller falder i staver over minder fra aftenen før, vist af fragmenteret klipning, hvor noget mærkeligt og uforklaret skete, mens hun i en rødvinsbrandert var faldet i søvn på sofaen. Man får sågar også lov til at opleve et meget realistisk lavet mareridt, og vågner chokeret op sammen med hende.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Aquarius[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Kleber Mendonça Filho[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Brasilien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Således er det ikke svært at stå ved hendes side, når hun utrætteligt diskuterer sin boligsituation med sine børn og med den unge og mistænkeligt flinke forretningsmand Diego (Humberto Carrão); og nægter at lade sig kurre af hverken hårde ord eller penge. Hendes stædighed gør hende, som beskrevet af datteren Ana Paula (Maeve Jinkings) i et skænderi, både til en gammel kone og et lille barn — hvilket hun glædeligt erklærer sig enig med. Men hun er også utroligt skarp, sjov, sød, sensuel og meget, meget mere.

Aquarius er en film, der nuanceret, kærligt og hudløst ærligt portrætterer alderdommens forhold til en verden, der konstant rykker sig fremad. Samt et liv levet af en af de stærkeste, ”ældre” kvindelige karakterer, man vil støde på i biografen i dag. På 146 minutter bliver du forelsket i Clara og hendes tilværelse fyldt med brasiliansk kultur og høj musik. Du vil måske have lidt ondt i benene til sidst, men det vil være det hele værd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer