Anmeldelse
ANGEL HAS FALLEN: Gerard Butler redder dagen – og filmen

Af Emil Risvig

For mig er actionfilm en sjov størrelse. De behøver ikke have de bedste historier eller de vildeste plottwist; de skal bare være tilpas underholdende og have en bad-ass helt i hovedrollen. Ud fra disse beskedne krav lever Angel Has Fallen op til forventningerne, men heller ikke mere en det. Den står i stedet tilbage som en af de der middelmådige film, der desværre ryger i glemmebogen lidt for hurtigt.

Opfølgeren til Olympus Has Fallen (2013) og London Has Fallen (2016) har igen Gerard Butler i hovedrollen som Secret Service agenten Mike Banning. Med jobbet følger ansvaret om at beskytte den amerikanske præsident Allan Trumbull (Morgan Freeman), men Banning er medtaget efter mange års tjeneste. Han vakler derfor mellem at takke ja til stillingen som chef for Secret Service eller trække sig tilbage og indlede livet som familiefar.

Han når dog ikke de store overvejelser, for kort efter beskyldes han for mordforsøg på præsidenten, der er røget i koma efter et droneangreb, og der indledes en intens menneskejagt på Banning, der både får resten af Secret Service samt FBI på nakken. Stemplet som syndebuk og på flugt prøver han at rense sit navn og forhindre et større terrorangreb på præsidenten.

Lige siden Butlers internationale gennembrud i Zack Snyders 300 (2007) har jeg været fan, og hans præstation i denne film fejler heller ikke noget; det redder faktisk filmen. Selvom han fysisk ikke er i samme hopla som dengang, bidrager det med noget tyngde til rollen, at han er blevet ældre og knap så uovervindelig som andre protagonister i genren ofte kan være.

Når det så er sagt, er der ikke så meget andet end action. Plottet er forudsigeligt, og man har allerede identificeret skurken et kvarter inde i filmen. Det betyder, at resten bliver fyldt ud med overflødige skuddueller og kedelige sideplots. Bevares, et par af scenerne er ganske spændende og har flotte effekter (f.eks. det tidligere nævnte droneangreb), men man bliver så overrumplet af nærkampe og eksplosioner, at det til sidst bliver trættende at se på.

Angel Has Fallen er som sagt tredje film i Fallen-franchisen, og personligt tror jeg, at det ville være klogt at stoppe her. Banning-karakteren er malket godt og grundigt, og der må være en grænse for, hvor mange gange, han kan redde præsidenten. Selvom det i løbet af fortællingen bliver indikeret, at dette er sidste kapitel, holdes muligheden for en fjerde installation selvfølgelig stadig åben. Om det bliver en realitet, vil tiden vise – i så fald skal der tænkes ud af boksen.

Kommentarer