Amerikansk adrenalin og æstetisk action

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Mika Dahl Hansen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Captain America: The Winter Soldier byder på hæsblæsende action, special effects i verdensklasse og innovative superhelte-gadgets, der ville gøre både Batman og Bond grønne af misundelse. Chris Evans trækker atter i trøjen som den veltrænede superhelt, Captain America, der frem for alt kæmper for frihed, men filmen stiller et væsentligt spørgsmål – hvad er egentlig vigtigst: Frihed eller tryghed?

Action-packed underholdning

Ærligt talt var jeg ikke imponeret af den første film i serien, Captain America: The First Avenger (2011), men atypisk nok holder 2’eren et betydeligt højere niveau end dens middelmådige forgænger. Captain America: The Winter Soldier tager stort set fat, hvor 1’eren sluttede. Steve Rogers – alias Captain America – har været frosset ned siden 2. verdenskrig, hvor han bekæmpede den hemmelige nazi-organisation HYDRA anført af Red Skull og Dr. Zola, men i nutiden kalder pligten atter, og superhelten skal endnu engang forsøge at redde verden under Nick Fury’s (Samuel L. Jackson) kommando hos S.H.I.E.L.D.

Det er ikke ligetil at komme tilbage til et samfund efter at have sovet i 65 år, men filmen tackler problemstillingen godt med brug af humor. Captain America har en lille notesbog med en huskeliste over ting, som han skal nå at følge op på – heriblandt Star Wars og Marvin Gaye – og filmens underfundige humor står i meget fin kontrast til dens alvorlige tema og hårdhændede action.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Captain America: The Winter Soldier[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
4-stars
[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Anthony Russo & Joe Russo[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Captain America: The Winter Soldier skal ses i biografen. Dens altoverskyggende formål er at underholde, og filmens knivskarpe fokus på action, stunts, eksplosioner, biljagter, og hvad der ellers tilhører action-/sci-fi-genren, kommer først for alvor til sin ret på et stort lærred

Filmen leger med klichéen om ”den akavede elevator-tur” i en scene, hvor akavet stilhed afløses af hardcore slåskamp (Foto: Disney).
Filmen leger med klichéen om ”den akavede elevator-tur” i en scene, hvor akavet stilhed afløses af hardcore slåskamp (Foto: Disney).

med et ordentligt lydanlæg. 3D-effekterne fungerer for en gang skyld upåklageligt i denne æstetisk betagende film, og det er soleklart, at Hollywood netop har satset stort på special effects for at trække folk i biograferne.

Frihed og tryghed

Ikke overraskende er filmens svaghed selve historien, der må siges at være en smule tynd og – på trods af det er en superheltefilm – også for overdrevet. Filmens antagonist, hvis navn jeg ikke vil røbe, har udregnet en algoritme, der kan forudse folks liv og på den måde afgøre, om de i fremtiden bliver kriminelle. Det vil gøre det muligt at dræbe dem, der er onde, så resten kan leve videre i tryghed: En nytænkende ondskabsfuld plan, men måske også en smule urealistisk.

I den amerikanske ånd argumenterer filmen for, at frihed trods alt er vigtigere end tryghed, symboliseret igennem Captain America og hans Stars and Stripes-uniform. Naturligvis er tryghed vigtigt, men hvis prisen er at myrde mennesker, der endnu ikke har begået en

Nick Fury (Samuel L. Jackson) viser Captain America (Chris Evans) rundt i sin hemmelige underjordiske hule, hvor militære sci-fi-eksperimenter er på dagsordenen (Foto:  Disney).
Nick Fury (Samuel L. Jackson) viser Captain America (Chris Evans) rundt i sin hemmelige underjordiske hule, hvor militære sci-fi-eksperimenter er på dagsordenen (Foto: Disney).

kriminel handling, så helliger midlet langt fra målet. Men det er nu en ganske interessant problemstilling i det senmoderne amerikanske samfund, hvor økonomisk ulighed, manglende health care og egenfrihed er klare politiske agendaer.

En vellykket Marvel-filmatisering

Captain America: The Winter Soldier hører utvivlsomt til i toppen af de seneste års Marvel-filmatiseringer, selvom den ikke når helt op på niveau med The Avengers (2012). Men hvis man er til Marvel-filmatiseringer, Batman og Indiana Jones, så er denne film et klart must. Indimellem formår filmen endda at bryde med forventningerne, da der opstår kamp fra uventede fronter, men desværre mister den sin nerve i slutningen grundet langvarig overfladisk action, der trækker filmen i langdrag.

Men generelt slipper de hidtil upåagtede Russo-brødre overraskende godt fra 2’eren i serien om Captain America med fine skuespilspræstationer fra Scarlett Johansson i rollen som Black Widow og ikke mindst den aldrende Robert Redford som Alexander Pierce, der er en af de ledende skikkelser hos S.H.I.E.L.D. Men hvem mon denne Winter Soldier er? Det er der kun en måde at finde ud af på.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer