AMERICAN SNIPER: Eastwood wants you

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Efter flere fejlslagende film ser instruktør Clint Eastwood nu ud til at være på rette kurs igen. Hans seneste skud i bøssen American Sniper har i hvert fald modtaget hele seks Oscar-nomineringer og slået box office-rekord i USA. Men selvom at filmen, der hylder den amerikanske soldater-legende Chris Kyle, har ramt plet hos akademi-dommerne og publikum, så har American Sniper langt fra ramt bullseye på min anmelderskive.

Den Texas-fødte cowboy Chris Kyle beslutter sig for at tiltræde de amerikanske specialstyrker Navy SEALs, og her bliver han en legende allerede efter sin første tur i Irak. Kyle er nemlig en mesterlig sniper og en engageret soldat, men han må også sande, at krigen fortsætter, selvom man vender hjem.

”I denne verden findes der får, ulve og hyrdehunde”, fortæller Kyles far, da han opdrager Kyle og hans bror. Inden længe må Kyle ud og agere USAs hyrdehund og beskytte den amerikanske befolkning mod den store stygge ulv – terroristerne. Bradley Cooper er imponerende i rollen som Chris Kyle, men karakteren er i sig selv et noget heroiseret billede på en amerikansk patriot. ”Gud, fædreland og familie” lovpriser Kyle, alt imens han ydmygt pløkker den ene terrorist efter den anden med en Bibel spændt til brystet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
American Sniper[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Clint Eastwood[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Clint Eastwood, der er inkarneret republikaner, tør ikke gå ind i krigens kerne, men forholder sig udelukkende til soldaten Chris Kyle, som han hylder som en sand republikansk helt. Men hvor er mennesket Kyle? Når han er hjemme fra krig, plages han af de forfærdelige oplevelser, men kun til et punkt, hvor det kan forklares med en sorg over ikke at kunne hjælpe flere amerikanske soldater, og som noget der ganske hurtig kan kurreres.

Terroristerne er onde bæster, der blot står for skud, bogstavelig talt. Kyles rivaliserende sniper, en syrisk lejemorder, er blot en ond muslim, mens den højtstående terrorist under navnet ”Slagteren”, som taget fra en Saw-film, torturerer sagesløse børn med sin boremaskine. Tilsvarende er den politiske baggrund for krigen i Irak gemt væk, og filmen kan i højere grad ses som en berettigelse for krigen end en egentlig debat af tingenes virkelige forhold eller følgerne af krig.

Filmen er nærmest episodisk opbygget omkring Kyles fire udstationeringer, der gradvist udvikler ham som soldat, men som også påvirker forholdet til hans kone og børn. Det hele er dog forholdsvist konventionelt og forudsigeligt, omend formår den at holde en vis spænding. Det kommer især til udtryk i American Snipers aldeles velfungerende og effektive krigsscener, specielt da Kyle under voldsom beskydning fanges i en sandstorm.

Det eneste American Sniper mangler er taglinen ”I want you for the U.S. Army”. Clint Eastwoods nye film viser sig nemlig som en usaglig hyldest til den republikanske patriot, hvis muslimske fjender skildres uden nuancer, men blot som onde terrorister hvis eneste mål er at angribe USA. Ikke desto mindre er dette den 84-årige instruktørs bedste film i flere år, hvilket måske ikke siger så meget andet, end at Eastwoods karriere har toppet. Vinder American Sniper en Oscar? Forhåbentlig ikke.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer