AMERICAN HONEY: En stemningsmættet roadmovie

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Tilde Søgaard Carlsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]I et Instagram-lignende format med et sommerhedt farvefilter, tager hun sig ud. Hun er bare 18 år og går under navnet Star. Og hun kunne lige så godt være en stjerne. En af de 50 stjerner på Stars and Stripes og som repræsentant for det forenede Amerika. For hun er blot en af de mange i den brogede flok, der kalder sig amerikanere; og det bliver for alvor tydeligt i Andrea Arnolds fantastiske American Honey.

 

Filmen omhandler den ovennævnte teenagepige Star. Hun lever et fattigt liv med en alkoholisk mand og to små børn, som hun alle forsørger ved at skralde fra solbagte containere. Lige indtil den dag hun møder den charmerende og anarkistiske Jake (Shia LaBeouf), og hun syner chancen for at stikke af fra sit utilfredsstillende liv. Under Jakes ledelse kører hun afsted i en party-minibus propfyldt med USA’s udskud, der i fællesskab tjener penge på at sælge falske magasin-abonnementer. Men Star kommer atter på afveje, da hun forelsker sig i Jake og får sin nonchalante og nedværdigende chef, Krystal (Riley Keough), på nakken.

 

Star spilles af den skuespilsdebuterende Sasha Lane, og hun lever i sandheden op til sit fiktive navn. Hun har ikke mindst en unik udstråling, men maler sin karakter med en farvepallet af subtile følelser. Skuespilspræstationerne er generelt glimrende — også fra en Shia LaBeouf med ponytail, piercinger og pirrende følelsesudbrud. Minibussen i American Honey fungerer som skraldebil, der samler på USA’s efterladenskaber i form af en alsidig ungdomsflok, hvis fællesskab bygger på deres matchende ophav og usikre fremtid. Måske er de af samfundet dømte udskud, men sammen repræsenterer de et fællesskab, man skulle gå ud fra, de forenede stater i sin tid ønskede.

 [/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
American Honey[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Andrea Arnold[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA & UK[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]American Honey er en roadmovie på kanten af samfundet. Den er en køretur rundt i USA’s afkroge og højborge og præsenterer således et alsidigt billede af det store land. Den er ikke en decideret kritik af folket med for mange penge i lommerne, men en synliggørelse af de store klasseskel. Den er nærmere en hyldest til solidariteten, der eksisterer i alle klasselag og en reminder om, at den amerikanske drøm eksisterer — men langt fra alle har midlerne til at udleve den.

 

American Honey gør sig særligt bemærkelsesværdig i sin opsnapning af et aktuelt tidsbillede. Den præsenterer en eskapistisk ungdom og en samfundsgruppe, der er ladt i stikken i drømmenes land. Men den gør det ikke mindst på en måde, som man kunne forestille sig, at Star og de andre karakterer havde ønsket det. For American Honey er indbegrebet af indie og independent, der med sit Academy-format, håndholdt kamera og gennemførte soundtrack kaster én ind og ud af sindsstemninger og frem og tilbage i hiphop-kultur og dance-pop. Andrea Arnold præsenterer den næste store generation af frigjorte og frembrusende unge, og hun gør det, som var hun en del af den.

 

American Honey er en film, der emmer af stemning og respekt for sine karakterer. Soundtracket er meget dominerende, hvilket både er filmens styrke og svaghed. For filmens fremdrift skal netop findes i kombinationen af det velvalgte og unikke lyd- og stemningsbillede; men når det lykkes, er man også opslugt.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer