AL MAGT TIL FOLKET: Folkets magt eller populismens sejr?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Nikolaj Fjord Korsgaard[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Populismen har sejret og det meste af Europa og den økonomiske krises kløer lader ikke til at ville give slip. Et af de steder hvor det mærkes mest nådesløst er i Italien, hvor det politiske system er plaget af nepotisme og korruption. Et politisk system som mest af alt minder om mafioso tilstande, hvor Berlusconis politiske dominans har sat sine tydelige aftryk gennem mange år.

Dokumentaren er centreret om den karismatiske leder Beppe Grillo og hans politiske og folkelige bevægelse, Movimento 5 Stelle. Grillo har som aktivist og tidligere komiker opnået stor folkelig opbakning igennem sin blog med sin anti-establishment retorik. Hans kamp består også i at kæmpe for et mere direkte demokrati, til fordel for det, i hans øjne, fuldstændigt dysfunktionelle italienske repræsentative demokrati, som er fyldt med kriminelle.

Almindelige mennesker har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, og drømmer om et normalt og trygt liv, heriblandt den sympativækkende enlige mor, Paola. Hun bliver valgt ind i senatet, og hun viser en særlig evne til at kommunikere tydeligt, og er drevet af en indignation over tingenes tilstand. Hun finder et åndeligt fælleskab og noget som er værd at kæmpe for i form af Movimento 5 Stelle.

Partiet Movimento har mange paralleller til Alternativet herhjemme, da de også tager afstand fra den klassiske højre-venstre akse og vil tilbyde et alternativ til det etablerede system.

Men Grillo er dog blevet beskyldt for populisme med en vis brutal ”nul-kompromis” politik, som sørger for eksklusion af medlemmer, der ikke makker ret, ved at deres fremtid i partiet bliver sat til afstemning over internettet. Blandingen af den direkte medlemsdeltagelse og den form for topstyring er noget af et paradoks, som tydeliggør nogle af de populistiske og selvmodsigende elementer i de ellers flotte demokratiske idealer, som præger Grillo’s ikke-ideologi og styring af partiet. Målet med en folkelig overtagelse af det politiske system viser sig da også at være noget mere kompliceret end først antaget, og da partiet ved parlamentsvalget opnår 25% af stemmerne i 2013, begynder problemerne ligeså stille at ophobe sig.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Al magt til folket[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Lise Birk Pedersen[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Bølgerne går altid højt i Italien med gestikulerende armbevægelser og følelsesmæssige op- og nedture, som ligger langt fra den skandinaviske protestantiske selvbeherskelse og jantelovsmentalitet. Det skaber en meget indlevende oplevelse med farverige karakterer, og et portræt af et demokratisk system, som ligger forholdsvis langt fra den danske andedam. Den passion og vildskab, som driver mange af karaktererne, er alene værd at se dokumentaren for.

Dokumentaren bliver i sidste ende en diagnose af det europæiske politiske landskab anno 2010’erne med de udfordringer, som præger kontinentet, og selvfølgelig med et særligt fokus på sydeuropæiske tilstande. Men parallellerne til begivenheder i resten af verden er dog tydelige, såsom Brexit, EU afstemning om retsforbeholdet herhjemme og valget af Trump i USA. Disse valg har også været forbundet med ryster om populismens fare.

Er man bare en smule politisk interesseret, kan dokumentaren varmt anbefales som en måling af temperaturen på  nye tendenser og udfordringer, som præger de vestlige demokratier og også måske, hvad der venter. Danske Lise Birk Pedersen formår med et fremragende portræt af det italienske demokrati at skildre populismen på måde, så man bagefter sidder tilbage en smule desillusioneret, men også med et spinkelt håb om, at almindelige mennesker stadig kan have en stemme i den moderne globaliserede verden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer