[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Denne sommer står i abens tegn. Tidligere på sommeren havde Abernes Planet: Revolutionen premiere, og nu kommer Amazonia – men det eneste, de to film egentlig har til fælles er en abe i hovedrollen. Amazonia, der udspiller sig i Amazonas regnskov, lægger sig nemlig tæt op ad dokumentarfilmen, men har tilføjet en række fiktionselementer.
Dokumentar skjult som fiktionsfilm
Den lille tamme kapucinerabe Saï, der er født i fangenskab, ender efter et flystyrt i Amazonas jungle, hvor den alene strejfer rundt efter mad og selskab. Undervejs opleves Amazonjunglens flotte natur og et hav af forskellige dyrearter.
Det franske hold bag naturdokumentaren om Arktis The White Planet (2006) står bag Amazonia, som ligeså godt kunne have heddet ”The Green Planet”. Filmen er i store træk en naturdokumentar om Amazonas jungle med fokus på dens dyre- og planteliv, men den inkorporerer en række fiktionstræk, der gør den mere tilgængelig for et bredt publikum. Det dialogløse plot er svagt og til tider lidt forceret, men forsøget er al ære værd. Stilmæssigt forsøger man også at anvende enkelte fiktionelle træk, som fx da aben spiser en hallucinerende svamp, og man filmisk søger at udtrykke abens påvirkning.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Amazonia[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2013[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Thierry Ragobert[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Frankrig & Brasilien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Storslået, men ligetil
Filmens helt store plus er dens storslåede billeder af den brasilianske jungle, der er en utrolig oplevelse i 3D. Ligeledes har man indfanget en række eventyrlige dyreansigter og -reaktioner, ikke mindst hos den lille kapucinerabe, der til tider næsten har menneskelige ansigtstræk.
Amazonia fortæller om livet i den vilde natur og om fødekæden, hvor kun de stærkeste – eller hurtigste – overlever. Det fiktionelle plot følger også i sporet på en lang række film, hvor moralen bliver, at de vilde dyr hører til i naturen hos deres egne, uden at det dog på noget tidspunkt bliver patetisk eller Disney-agtigt.
Amazonia er tættere på fakta end på fiktion. I stedet for en fortæller bliver den lille kapucinerabe vores guide gennem Amazonas jungle akkompagneret af fantastiske naturbilleder. Så er man til naturfilm, er denne film et must – eller hvis du bare gerne vil se på aber, men ikke gider det der fremtids-pjat, så giver Amazonia dig: Abernes planet i virkeligheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer