AA detektiven og de gedigent onde skurke

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Cécile Anna-Camille Zimmermann[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Begravet i fortiden er en klassisk kriminalhistorie. Matthew Scudder (Liam Neeson) er privatdetektiv, eks-alkoholiker og forhenværende politibetjent, der blev sober og gik på pension efter en voldsom skudepisode. Otte år efter er han uautoriseret privatdetektiv og bliver opsøgt af en narkohandler, hvis kone er blevet kidnappet og dræbt. Matthew drages ind i en intens eftersøgning efter to grundigt psykopatiske skurke, der med glæde voldtager og parterer deres kvindelige ofre.

Filmen er baseret på en bog af Lawrence Block, og det fremgår både gennem historiens tætbundne spændingsnarrativ og flere litterære referencer – eksempelvis til detektiver som Sam Spade og PhilipMarlowe. Spændingsniveauet bygger sig stadigt højere op gennem hele filmen, men uden at blive for overdrevet. Historien drives organisk frem og mysteriet løses bid for bid.

Kamp- og voldsscenerne er heller ikke for overdrevne. De er realistiske i den forstand, at Matthew/Liam også får tæv og ikke som i Taken (2008), hvor han på noget nær umenneskelig vis overvinder alle. Liam Neeson leverer en solid og overbevisende præstation som den forpinte eks-alkoholiker, der nådesløst genopretter en form for retfærdighed. Til gengæld har vi set den samme karakter fra Liam før.

Alkoholiker temaet er et klichefyldt element, men virker samtidig som en ode til de klassiske detektivkarakterer. Der klippes en masse AA-møder ind og ud af fortællingen. AA elementet tager dog næsten overhånd til sidst, hvor AA programmets ’ti skridt’ læses højt, mens der klippes til filmens klimaks og afrunding – det endelige møde med kidnapperne. Det fokuserer hele fortællingen på Matthew karakteren og reducerer filmens budskab til et spørgsmål om alkoholisme i sådan en grad, at det lader til at hele efterforskningens primære resultat og morale, var at nå ind til Matthews alkoholiske samvittighed. Når det så er sagt, fungerer indklipningen af de ti AA skridt i filmens slutning udemærket, men filmen ville have været lige så spændende og nervepirrende, hvis ikke mere, uden.

Begravet i fortiden er en flot filmet og godt fortalt detektivfortælling, og det lykkedes filmen at skabe en god balance mellem detektiven og de makabre skurke. Filmen er et solidt og bravt underholdende bidrag til genren.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Begravet i fortiden[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Scott Frank[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer