3 TING: Intensitet, humor & Nikolaj Coster-Waldau

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Patricia Smollerup[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Nikolaj Coster-Waldau er vendt hjem fra de store amerikanske produktioner og er i disse dage aktuel i den danske low-budget-film 3 Ting instrueret af Jens Dahl.

3 Ting fortæller historien om den intelligente sprængstofsekspert Mikael, som har været involveret i et røveri af 60 mio. kr. På 3 betingelser indvilliger han i at indgå i politiets vidnebeskyttelsesprogram og udlevere sine brutale kriminelle kollegaer, og vi følger nu de sidste 24 timer inden retssagen, hvor Mikael holdes skjult på et hotelværelse, hvor han afhøres.

Vi kan med det samme se, at Coster-Waldau er en mand, der ved, hvad han laver. Hele filmen igennem er han altdominerende, som den karismatiske, selviske og manipulerende Mikael, og det er umuligt ikke at føle sympati med vores antihelt. Coster-Waldaus præstation er en magtdemonstration af dimensioner, og vi kan som publikum trygt læne os tilbage og nyde hans eminente skuespil.

Selvom 3 ting er den første spillefilm, hvor Jens Dahl indtager instruktørstolen, er han en garvet mand i den danske filmbranche. Han er manden bag manuskriptet til Nicolas Winding Refns nyskabende 90er-succes Pusher (1996), og Dahl har med 3 Ting endnu engang selv grebet til pennen.

Filmens dialog er flere steder utrolig skarp og humoristisk, og særligt samspillet mellem Nikolaj Coster-Waldau og Jacob Lohmann er særdeles underholdende. Deres stærkt divergerende verdenssyn og værdisæt fører til nogle morsomme øjeblikke. Mikael, som den højtbegavede, charmerende og overlegne kriminelle, som med ordet i sin magt ydmyger den kedelige, smådumme, men moralsk korrekte politibetjent Sander.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
3 ting[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Jens Dahl[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]3 ting udspiller sig primært på én location, et hotelværelse i København, og det begrænsede rum opfordrer til en form for fortælling, hvor det ikke er storslået action, men derimod et psykologisk spil, som er i fokus. Et kammerspil, hvor historien i høj grad bæres af skuespilpræstationerne. Disse er også særdeles overbevisende, med enkelte undtagelser.

En kritisk bemærkning er dog, at filmen måske lover for meget. Coster-Waldaus karakter Mikael er mystisk, charmerende og kompleks, og man sidder under det meste af filmen og gruer over, hvad hans agenda egentlig er, hvilket er en fornøjelse. Den ulmende spænding bygges op, og vi venter på en række interessante twist. Men man udnytter desværre ikke karakterens potentiale, og fortællingen ender for simpelt, hvilket er en skam. ”Nemt – Det lyder lidt kedeligt” siger Mikael i filmen. Det samme kunne siges om slutningen.

Derudover opbygger filmen en række set-ups, som der ikke følges op på. Vi får eksempelvis en del viden om Lærke Winthers karakter, som aldrig rigtig kommer i spil. Ydermere er der også enkelte set-ups, som er lige lovlig tykke efter min smag.

Alt i alt er 3 ting derfor en ambitiøs low-budget-film, med et enormt potentiale. Desværre kommer den ikke i mål med det hele. Filmen skaber nogle forventninger hos dets publikum, som desværre ikke bliver indfriet. Det er dog stadig en film, som helt klart er værd at se. Den er underholdende, intens og suspensedrevet. Og om ikke andet, så se den for Nikolaj Coster-Waldaus formidable skuespil, og det underholdende samspil med Jacob Lohmann.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer