2001: A SPACE ODYSSEY:
Tag ind og se den i IMAX, for fanden

Første gang jeg så 2001: A Space Odyssey (1968) var jeg alene i mine forældres kælder. Jeg havde fundet en ridset kopi af DVD’en på mit bibliotek og fik set den på et TV ca. en armslængde dybt. Skærmen var heller ikke meget større end hvad man finder på en almindelig bærbar. På trods af de teknologiske forhindringer, var det stadig en af de mest skelsættende filmoplevelser i mit liv. Stanley Kubricks uovertrufne sans for farve, billede og lys emmede ud af den grå TV-boks og ændrede for evigt min definition af, hvad film kan opnå.

Det er lidt sjovt at tænke tilbage til dette øjeblik nu, hvor jeg fik æren af at opleve Kubricks mesterværk i IMAX. Det er alligevel under lidt forberede tilstande, end da jeg så den sidst. Ud over den opgraderede oplevelse, er filmen også netop blevet fået en 4K-restaurering i trin med dens 50 års jubilæum i år. Dette er blandt andet takket være en entusiastisk indsats fra Christopher Nolan, der flere gange har refereret til Stanley Kubrick som ”den bedste filminstruktør i verdenshistorien” og måske er instruktørens allerstørste fanboy.

Jeg må indrømme, at jeg er mere eller mindre enig med Nolan, efter jeg så 2001: A Space Odyssey på det store (IMAX!) lærred. Den ikoniske introsekvens med monolittens ankomst til Jorden, abekrig og menneskelighedens første skridt udspiller sig nærmest som en episk National Geographic dokumentar på det kolossale lærred. Efter det, svæver man ubetinget og fortryllet igennem de forskellige rumsekvenser i filmen uden at have tid til at overveje filmens overrumplende effekt.

Opgøret mellem HAL-9000 og den uheldige astronaut Dr. Dave Bowman i filmens sidste akt er nok bevismateriale til at cementere filmens plads blandt filmhistoriens største mesterværker. Jeg sank længere og længere ned i sædet i ren målløshed, og da rulleteksterne endelig kom til syne efter to og en halv times film, var jeg helt blæst omkuld. Jeg måtte vakle ud af salen med rystende knæ. Hvis der noget, der kan bevise behovet for at se film i biografen frem for blot at streame dem derhjemme, er det nok 2001: A Space Odyssey.

Alt dette er dog intet nyt for filmelskere verden over – 2001: A Space Odyssey besidder allerede en magelig plads i de øvre lag af vores fælles filmkanon og er næppe i fare for at miste sin position deroppe. Men, hvis du er én af dem, som alligevel aldrig fik set filmen, eller som mig kun havde set den under lettere ringe omstændigheder, kan du takke Christopher Nolan og CinemaxX for deres indsats med at få den i biografen på ny.

Ellers er det blot den perfekte årsag til at tage ind i biografen og blive mindet om, hvor storslået, ambitiøs og helt igennem fænomenal filmkunst kan være.

Kommentarer