OUR MAN IN TEHRAN: Når CIA får gode idéer

Af Rikke Bjørnholt Fink 

Our Man in Tehran fortæller historien om den spektakulære Operation Argo, som også er skildret i Ben Affleck filmen af samme navn fra 2012. Our Man in Tehran er månedens dokumentar i Cinemateket i april, og ligesom fiktionsfilmen handler den om en gruppe amerikanske embedsmænds flugt fra Iran under revolutionen i 1979.

Irans dengang siddende leder, shahen, havde masser af penge, en stor, veludrustet hær og ikke mindst amerikanernes støtte. Ingen troede, at han kunne væltes, så oprøret fik frit spil og til sidst måtte han flygte til USA. Iranske demonstranter belejrede herefter den amerikanske ambassade og tog over halvtreds gidsler, idet de krævede shahen udleveret.

Kun seks slap væk og gemte sig hos en medarbejder fra den canadiske ambassade. Denne diplomatiske krise efterlod USA magtesløs i mere end et halvt år, indtil det endelig lykkedes de seks at flygte fra landet. CIA havde nemlig fået den idé, at de forklædt som et science fiction filmhold med falske, canadiske pas måske kunne nå uskadte ud.

Our Man in Tehran er en interviewbaseret dokumentar med masser af talking heads. Det lyder måske lidt sløv-tirsdag-på-DR1-agtigt, men her er det virkelig veludført. Man bemærker, at selvom hændelsen i 2013, da filmen blev lavet, allerede lå 34 år tilbage, medvirker stort set alle implicerede. Fra den daværende, canadiske premierminister til alle gidslerne og den CIA agent, der fik dem ud.

ANMELDELSE AF:
Our Man in Teheran

ORDET SYNES:

5-stars

PROD. ÅR:
2013

INSTRUKTØR:

Drew Taylor & Larry Weinstein

LAND:
Canada

Stort set alle beretninger er fortalt i første person, og det bliver så fantastisk levende, at de arkivbilleder, der måtte mangle, selv indfinder sig i hovedet på tilskueren. Alle interviews er filmet fra 2-3 vinkler, blandt andet én hvor man kan se filmholdet, og det hele er så eminent klippet, at intensiteten stiger, jo tættere vi kommer på redningsaktionens højdepunkt.

Kombineret med kornede fotografier og pressereportager fra dækningen af revolutionen i ’79, har man skabt en helstøbt billedside. Denne er lækkert akkompagneret af original musik, der understøtter i stedet for at overdramatisere. Det er en lettelse at se en historie, der nemt kunne gå hen og blive pladder-patriotisk, blive holdt i en sober, medmenneskelig tone. Denne canadiske produktion bygger på et godt forarbejde, men ville have haft godt af flere samtidige, iranske kilder.

Man inddrager dog baggrunden for revolutionen og forklarer, hvorfor det betød så meget for iranerne at få udleveret shahen. Filmen formår at zoome ind på et stykke historie uden at miste perspektivet, og dens insisteren på at skildre begge sider er dens allerstørste styrke.

Our Man In Tehran er en glimrende mulighed for at lære mere om en af de mest skelsættende begivenheder i Mellemøstens moderne historie. Især hvis man kan svare ja til, at al ens viden om Iran kommer fra Argo (2012) og Persepolis (2007). Først om fremmest skal man dog gå ind og se den, fordi den er yderst underholdende.

De interviewede er dygtige fortællere og charmerende mennesker, som jeg grinede med og blev rørt af gennem hele filmen. Her er en dokumentar, der både rummer et folks kamp og værdien af sætningen: ”Vi serverer nu alkohol på flyet”.

Læs mere om filmen her.

Kommentarer