THE FLORIDA PROJECT:
En stor fed succes (måske årets bedste)

Det er absolut en anden virkelighed, man bliver konfronteret med i The Florida Project. En virkelighed, hvor regler, opdragelse, pædagogisk retning og sociale normer ikke eksisterer. En virkelighed, hvor sproget er møgbeskidt, forholdene midlertidige og uforudsigelige og aldeles uegnede ifølge de sociale myndigheder. The Florida Project er en utraditionel og rørende fortælling, som du skal se!

Den lille pige Moonee (Brooklyn Prince) vokser op på ’The Magic Castle’ i Orlando, Florida. Et lyslilla motorvejsmotel, der ligger i baghaven til Disney World. Hendes mor Halley (Bria Vinaite) må hver uge finde på nye kreative metoder for at dække udgifter for værelset. Men hvis det slår fejl, kan hun altid gemme Moonee på badeværelset og få nogle ensomme ægtemænd på besøg inden de skal i Disney World med deres familie. Det fremgår tydeligt, at Moonee og Halley’s forhold ikke fungerer som et typisk mor-datter forhold. Med mindre man synes, det er normalt at twerke med sit 6-årige barn, omtale det som en bitch og tage bikini selfies sammen.

Filmen følger Moonee og ser verden fra hendes perspektiv. Filmens instruktør Sean Baker, tidligere kendt for blandt andet Tangerine (2015), har udtalt, at Brooklyn Prince bragte hendes egen nysgerrighed og glæde til rollen, hvilket man uden tvivl kan se. Moonee er et nysgerrigt og ubekymret barn, og selvom hun ikke er bleg for at råbe de grimmeste bandeord efter folk eller lave ulykker, som da hun sidder med vennerne og holder spyttekonkurrence på en af motellets beboers bil, kan man ikke lade vær med at holde af hende. Moonees historie viser, at selvom man vokser op på den ’forkerte’ side af Disney World og ens naboer drikker for mange øl, bliver anholdt lidt for ofte eller tror de er gift med Jesus, så kan ens opvækst godt være eventyrlig. Moonee er tryg i sin verden og ved akkurat, hvordan hun skal begå sig i den.

Hun ved godt, at hendes møgbeskidte hverdagssprog ikke går an ude i den civiliserede verden, hvis der er noget, hun vil have. Dette ses tydeligt, da hun sammen med sin ven Scooty høfligt forsøger at skaffe penge til en is: ”Lægen sagde, at vi havde astma, og vi skal spise is”.

Baker havde allerede en unik historie, så hvorfor ikke også finde sine skuespiller på en unik og utraditionel måde. Bria Vinaite (Halley) fangede Bakers opmærksomhed på Instagram, og han var med det samme overbevist om at hendes skøre og spraglede personlighed matchede perfekt med karakteren Halley. Og hun er virkelig skør og spraglet – prøv selv at finde hende på Instagram! Med overbevisende præcision formår Vinaite at gøre karakteren Halley autentisk – lige fra hendes tatoveringer til hendes måde at tale på, hendes døde blik i øjnene og dertilhørende ’I don’t give a fuck’-attitude. Af andre karakterer spottede Baker Moonees veninde Jancey (Valeria Cotto) i et supermarked. Og en anden af motellets børn, Scooty (Christopher Rivera), kom tilfældigt til audition, mens han boede på et af motorvejsmotellerne. Dog er ikke alle skuespillerne amatører. I rollen som motellets bestyrer Bobby ser vi den erfarne og sublime Willem Dafoe. Hans rolle er en kompleks størrelse, da han på en og samme tid skal være den hårde bestyrer, der har den umulige opgave at få motellets beboere til at overholde reglerne, mens han også nærer stor omsorg for dem. På trods af at Halley opfører sig som en flabet og utaknemmelig skid. Dette kan nok bedste beskrives med scenen, hvor hun i et raserianfald tager sit brugte trusseindlæg af og klistrer det fast på Bobby’s dør.

En nuanceret og vigtig fortælling, der både rummer en medrivende historie, et stærkt skuespillerhold og et dokumentarisk touch, fordi der findes en Halley og en Moonee derude.

Kommentarer