HVAD VIL FOLK SIGE:
En rørende og relevant selvbiografisk historie med skyhøje ambitioner

Hvad vil folk sige er en rørende og tragisk historie om kultursammenstød og et komplekst og splittet far-datter forhold. En film, der nuanceret skildrer, hvor uforenelige to forskellige kulturer kan være, og hvad det gør ved de mennesker, der bliver fanget imellem dem.

Den 16-årig Nisha, som bliver spillet af den smukke debuterende Maria Mozhdah, lever et dobbeltliv – i det ene liv er hun en hip norsk teenager, der klæder sig i Adidas, ryger pot, går til fest og flirter, mens hun i den andet liv er den dygtige og pligtopfyldende pakistanske datter, hvis familie ønsker, at hun bliver læge. En aften er Nisha modig og inviterer en fyr med hjem på sit værelse, hvor skæbnen vil, at Nishas far Mirza opdager dem. Efter den aften ændrer Nishas liv sig radikalt. Hendes familie vender hende ryggen og sender hende på permanent ophold i Pakistan hos hendes tante og onkel.

Men det er ikke kun Nisha, der er fanget imellem to forskellige roller. Hendes far Mirza er både familiens overhoved og derfor kulturelt bestemt til at skulle sikre familiens ære for enhver pris, men han er også en kærlig familiefar, der utvivlsomt elsker Nisha. Det ene øjeblik danser han rundt med Nisha og krammer hende, mens han i det næste øjeblik tager kvælertag på hende og truer med at slå hende ihjel. Adil Hussain spiller rollen som Mirza med overbevisende indlevelse, og blikket i hans øjne viser tydeligt den samvittighed og splittelse, der raser i ham. Det er en stor styrke, at farens rolle også bliver psykologisk nuanceret – på den måde bliver dikotomien mellem ond og god ikke så simpel.

Filmen indeholder nogle yderst oprivende scener, hvor Nisha må gennemgå vold, ydmygelse og social kontrol som straf for hendes skamløse og tankeløse handling, der har bragt stor skam over hendes familie. Men Nisha er stærk og insisterer trods alt på at være et seksuelt væsen – og til tider også provokerende. Man føler især hendes trang til provokation, da hun under sit ophold i Pakistan imiterer et handjob på en dej klump og bedst af alt smider tantens madvarer ud af indkøbsposen på vej hjem fra madmarkedet.

Det virker voldsomt, faktisk for voldsomt, at så mange tragiske og uretfærdige hændelser kan ramle ned over uskyldige Nisha. Hvilket gør, at man bliver efterladt med en fornemmelse af, at filmen vil fortælle for mange historier på én gang. Desuden gør det indlysende fokus på Nisha og Mirza, at de andre karakterer desværre kommer til at fremstå endimensionelle og entydigt ’onde’, f. eks udviser moren og storebroren ikke på noget tidspunkt noget tegn på sorg eller splittelse, hvilket giver dem en snert af utroværdighed.

Den norsk-pakistanske instruktør Iram Haq, som også står bag den prisvindende Little Miss Eyeflap (2009) og I am yours (2013), har prøvet på egen krop at blive sendt væk hjemmefra af sin far i en alder af 14 år. Haq siger selv i et interview: “We cannot lose any more girls. We cannot have more social control. We need a change”. Hvad vil folk sige er altså en yderst relevant og politisk film, der forhåbentlig vil skabe oplysning og debat om emnet.

Kommentarer