DE FRELSTE:
Er Jesus og civilisation to sider af samme sag?

Niels Brønnum er ikke et navn, man hører tit. Måske lyder navnet helt fremmed. Men hans navn er ikke blevet glemt i Nigeria. Her bærer nogen endda T-shirts med hans billede på. Udover at være læge var Brønnum pioner helt ind til benet—han fulgte sit kald, som var givet til ham af Gud. Og i 1913 kaldte Gud ham og hans kone hele vejen til Nigeria for at omvende folket til den rette tro, nemlig kristendom. Det var starten på en lang og kompleks omvending af det nigerianske folk, hvilket har sat dybe historiske og kulturelle aftryk—men er aftrykkene positive eller negative?

Dokumentaren De Frelste består af 100 år gamle arkivklip, interviews med danske Rikke Vestergaard, som missionerer otte måneder i Afrika hvert år, og indfødte afrikanere som har været vidner til missionærerne og konsekvenserne af deres arbejde op igennem historien. Missionærernes mål er at sprede kristendommen og forhindre en islamisering af Afrika, hvor især den militante nigerianske gruppe Boko Haram er truende. Instruktøren Morten Vest supplerer arkivklippene og interviewene med oplæsning af uddrag fra Brønnums dagbog.

Denne brug af nutidige og ældre sekvenser danner tilsammen en fortælling, der viser et billede af et Nigeria, som for længst har opgivet deres egen traditionelle tro. Som en indfødt mand siger: ”De plejede at tro på ånder— ånderne i træerne, i stenene og i vinden. De havde deres sandhed.” Men så kom missionærerne anstigende først med budskabet om Jesus og senere lægehjælp, grammofoner, tallerkener, bygninger, skoler, hospitaler, hygge, dansk julemad, banker, biler, møbler, menigheden og tøj. En anden indfødt mand siger: ”Det var et helt nyt liv, pludselig indså jeg, at jeg havde været nøgen altid.”

Man begynder dog for alvor at undre og bekymre sig, da en ung dreng sidder med sin guitar og synger ”Find God’s kingdom and all will be yours for free—an education, a cellphone, a promotion.” Det giver anledning til at reflektere over en af dokumentarens væsentligste pointer. Nemlig om afrikanerne er mere optaget af at blive vestlige og civiliserede end af Jesus, eller om der for dem overhovedet er forskel på de to ting. Der synes at være langt fra det rene budskab om Jesus til at gå i uniform og spise med kniv og gaffel.

På trods af, at dokumentaren springer frem og tilbage i tid, formår instruktøren Morten Vest at skabe en sammenhængende fortælling med flydende overgange. Dokumentaren glider i et behageligt tempo, som gør det nemt at følge med. En af dokumentarens styrker er, at den ikke er alt for eksplicit omkring sit politiske standpunkt. Det kommer især til udtryk i slutningen, da de medvirkende hver især siger forskellige ting, som stikker i hver sin retning. En siger kritisk: ”There is Europe and here is Africa.” En anden giver udtryk for, at uden Brønnum ville Nigeria være islamiseret, og de ville ikke have alle de muligheder, som de har i dag. Ærkebiskoppen siger, de har accepteret Jesus, som blev født for dem, men ikke nødvendigvis Brønnum og alle missionærerne. Han afslutter med at sige, at biblen er for alle, og at det er det, som missionærerne skulle have lært dem.

De Frelste er en oplysende dokumentar, der med stor elegance respekterer og rummer historiens nuancer. For hvem ved, om missionærerne gjorde det rigtige? Det gør ingen. Vi kan kun reflektere over det, og det giver Morten Vest os rig mulighed for med sin dokumentar.

 

De Frelste vises som en del af CPH:DOX og kan ses på følgende tidspunkter:

Torsdag d. 22/03 kl. 21:15 i Park Bio

Søndag d. 25/03 kl. 20:30 i Dagmar

Kommentarer