BATMAN V SUPERMAN: Yawn of Justice?

Af Oliver Marc Noppenaug

Vi starter umiddelbart, hvor Man of Steel (2013) sluttede. Superman kan åbenbart ikke stoppe en skurk uden at kaste ham igennem et par bygninger. Den slags har selvfølgelig konsekvenser. Det synes politikkerne, det synes Lex Luthor, og det synes Batman også. Uden nogen egentlig grund lykkedes det Lex Luthor at spille de to superhelte ud mod hinanden, og så er det endelig tid til at få svaret på spørgsmålet, der har hjemsøgt alle skolegårde: Hvem ville vinde i en slåskamp mellem Batman og Superman?

Zack Snyder er manden bag, og han har pakket en noget blandet pose bolsjer til os. Allerede fra starten kommer vi ind i en dårlig rytme. Sekvenser starter godt, men kikser til slut. Dette ser vi især i vores første møde med Batman: Et par betjente finder nogle asiatiske kvinder bag tremmer i et skummelt hus. De snakker febrilsk om en djævel, der reddede dem. Vores nysgerrighed er vakt. Vi hører den formodede gerningsmand skrige, og politimændene iler mod lyden. Desværre er det ikke en rå og badass Dark Knight, der møder vores syn, men derimod en kvabset Ben Affleck, der hænger i et hjørne og stirrer. Og det er desværre en formel, der følger filmen. Når det er tæt på at blive godt, ender det desværre oftest med at blive skidt.

Det skyldes mest manuskriptet. Ud over de utallige underlige drømmescener bliver filmen trukket ned af nogle helt håbløse replikker. Catch-phrases og ikoniske replikker er et uundværligt element i superheltegenren. Tidligere har genren givet os klassikkere som ”You wont’ like me when I’m angry” og ”I am vengeance, I am the night, I am Batman!”, i BvS får vi kiksede one-liners som ”I will take you, but I won’t break you”. Det er synd, at et ellers så stjernespækket cast skal arbejde med så tyndt materiale.

ANMELDELSE AF:
Batman v Superman: Dawn of Justice

ORDET SYNES:2-stars

PROD. ÅR:
2016

INSTRUKTØR:

Zack Snyder

LAND:
USA

Det er ellers et stærk cast. Jeg har alle dage ment, at Superman er et levn fra en anden tid. En tid hvor det ikke gjorde noget, at helten var overpowered. Superman er så overdreven, at det bliver kedeligt. Det er vel også derfor, at det ikke rigtig har kunnet fungere med ham på film. Når det så er sagt, så er Henry Cavill bundsolid som Superman, og vel nok noget nær den perfekte mand til rollen. Det er desværre en lidt anden historie med Ben Affleck og Jesse Eisenberg som henholdsvis Batman og Lex Luthor.

Da nyheden om, at Affleck skulle spille Batman kom frem, kunne der høres et kollektivt suk blandt Batman-fans. Ingen ved rigtig hvorfor, men fra starten var han allerede dømt til at tabe. Desuden havde Christian Bale, med Nolan-trilogien, sat barren for flagermusemænd uhyggeligt højt. ’Batfleck’ startede altså med dårlige forudsætninger, men jeg må indrømme, at jeg blev overrasket. Bevares, jeg synes ikke, at Affleck er nogen god Batman. Jeg synes faktisk, at han er en af de værste der har været, men det blev klart for mig, at det ikke var på grund af skuespilleren, men snarere manuskriptet. Bruce Wayne er ikke længere filantropisk playboy, men er reduceret til en halvsnøvlende charlatan. Batman er ikke længere verdens bedste detektiv, der overmander fjenderne med strategi og taktisk snilde. Han er blevet reduceret til intet andet end knytnæver og gadgets. Forhånelsen af barndomshelten stopper dog ikke her. Allerede i de første sekvenser hører vi, at Batman har været skyld i to kriminelles død. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvor ’dark’ og ’gritty’ folk vil have at superheltefilm skal være. Batman dræber ikke. Det er måske det mest essentielle karaktertræk hos Batman, og alligevel fucker de det op. Det er ganske uacceptabelt.

Det absolut værste er dog Jesse Eisenberg som Lex Luthor. Zack Snyder tog en chance med at ændre karakteren så markant fra det originale materiale, og man bare må sige, at han falder til jorden med et brag. Ikke en eneste replik fra Eisenberg er tilnærmelsesvis til at holde ud at høre på. Det er forceret, kikset og så langt fra den rigtige Lex Luthor som overhovedet muligt. Synd for Eisenberg som nok kommer til at figurere på diverse lister over de dårligste superskurke. Et fejlcast af dimensioner.

Selvom jeg lyder som en sur fanboy, så er det ikke alt der er skidt. Billedsiden er rigtig fed, og selvom der bliver brugt rigelige mængder CGI, så bliver effekterne aldrig nederen at se på. Lydsiden er også rigtig god, og især fænomenal, når Wonder Woman gør sin entre. Hun er udstyret med en kendingsmelodi, der leder tankerne hen på Pulp Fiction og Tarantino, og det fungerer vanvittigt godt. Der er selvfølgelig også noget godt gammeldags charme over det hele, når der skal smøres håndmadder, om end man godt kunne have ønsket nogle af kampscenerne lidt længere. Det er også tydeligt at se, at BvS er et set-up for fremtidige Justice League film, og i den forstand er det en succes. Jeg blev i hvert fald hyped omkring de film.

Batman v Superman er spækket med gode og dårlige ting. Problemet er bare, at de dårlige ting er rigtig dårlige, og de gode ting er bare ikke gode nok til at opveje dem. Jeg giver den 2 stjerner. Jeg anerkender, at det nok ikke har været Snyders intention at pisse så meget på materialet, men det er ganske enkelt ikke godt nok.

Ét svar til BATMAN V SUPERMAN: Yawn of Justice?

 1. Du kunne vist ha skrevet størstedelen af den anmeldelse før du så filmen …

  Uanset holdning og meninger, så synes jeg at fornemme, at din kritik bunder i en misforståelse af den Batman vi her får præsenteret… tillad mig at præcisere:

  Vi møder ham hvor han er på grænsen til moralsk bankerot. Han har mistet overblikket og glemt hans sande formål. Som han sågar siger til en forbavset og skuffet Alfred, så er de ikke meget anderledes fra forbryderne selv, og fortsætter med at sige, at han føler det hele er lidt meningsløst…. Han er knækket. Det er jo bl.a. derfor dit eksempel med de asiatiske kvinder, viser, at de er mere bange for ham en deres kidnapper.

  Bemærk hvordan hans kampteknik er anderledes brutal og dødelig i hans action scene ved jagten efter Kryptonit mod senere da han redder Ma Kent. Bemærk hvordan han vælger ikke at brændemærke Lex til slut. Bemærk hvordan han redder Ma Kent ved ikke at skyde hendes kidnapper (som han faktisk gør i tegneserien, hvor scenen er hentet fra)… de viser os en rejse, hvor Batman først var tabt og kommer så tilbage. Der er en grund til, at hans sidste linje i filmen lyder; ”I failed him in life, I will not fail him in death”. Der er en grund til, at filmens titel er ”Dawn of Justice”. He woke up. He is back god damnit. Glæder mig overordentligt til næste kapitel.

  Nej, Batman dræber ikke*, som du siger. Og det var sådan set pointen med filmen her….tydeligvis er inspirationen stærkt hentet fra Millers “Dark Knight” bøger, som vel nok er de mest populære blandt os Batman fans. Og også her er Batman på kanten til den Batman vi kender: Ja han ender jo faktisk med at give afkald på Batman ikonet fuldstændigt i tegneserien, så Snyders vision er faktisk på ingen måde respektløs overfor sin kilde – tværtimod så tør han hvor andre filmmagere tit går den sikre vej (læs: Marvel)…

  … jeg gir dig dog, at de tager den helt til stregen i BvS… og det elsker jeg modsat det meste af verden tilsyneladende. Men hvad, som en mand en gang sagde; “jeg har alle dage ment, at Superman er et levn”, så siger jeg, tag en øl og skyld ansigtet kammerat… fordi ham vi her får; er fremtiden.

  * PS: Batman dræber faktisk tit… også i de øvrige film. Der findes kilder som tæller hans killinsspree til nær de 100 i filmene alene. I Batman (1989) siger han direkte at han vil dræbe Jokeren, hvilket han ender med at gøre. Og i begyndelsen af sin tegneserie karriere var han usædvanlig drabelig og han brugte sågar pistoler den gang. Men i de seneste årtier er det blevet til en slags mantra for ham i tegneserierne at undgå at dræbe og bruge pistoler…. dog, som vi ser, er det ofte noget han ikke efterlever, når alt kommer til alt. Vel en af grundende til at vi finder ham så interessant…. altså os fans, ik ; )

  PS: Velbekomme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *